Poznej sama sebe pod igelitem. Ženy vymezují Horizont událostí

Horizont událostí jako terapie (zdroj: ČT24)

Osm žen píše zprávu o stavu světa. Pod vedením výtvarnice a terapeutky Kamily Ženaté podstupují sebepoznávací proces. Z pocitů a výpovědí účastnic tříletého projektu Horizont událostí vzniká hra v podání Divadla Letí.

Kulisou divadelního dramatu a zároveň podobenstvím mysli osmi žen jsou tisíce mikrotenových sáčků. „Pro výtvarné umění je to celkem paradoxní pole, protože ukazovat to, co je skryté, výtvarným způsobem, je velmi komplikované,“ podotýká Kamila Ženatá.

Po loňské, první části, kdy ženy pátraly po důležitých okamžicích ze svého dětství, se letos skupina soustředí na neschopnost svobodné komunikace a bezmoc. Jejich výpovědi přímo v průběhu projektu dramatizuje jedna z účastnic Lenka Lagronová. 

Co ženy nahlas neříkají

„Ty ženy jsou odvážné tím, že zveřejňují něco, co se normálně nezveřejňuje,“ upozornila autorka projektu. „Také jsou ale chráněné tím, že je vždycky skrývám pod nějaké pseudonymy.“ Cílem tříletého snažení je dovést účastnice kurzu k vlastní nezávislosti a tím inspirovat diváky nebo návštěvníky výstavy. 

Mottem celého projektu by mohl být nápis, který byl napsán na delfské věštírně: Poznej sám sebe – a poznáš světy.
Kamila Ženatá

Letošní, druhá část má i doprovodný program. Lidé mohou do 15. ledna v pražském prostoru Venuše ve Švehlovce například navštívit skupinovou terapii pod vedením psychoanalytiků. Projekt završí závěrečná část za rok v Centru současného umění DOX, i když zatím ani účastnice ani autorka netuší, jak Horizont událostí dopadne.