Písecký Festival nad řekou míří do finále

Písek - Mezinárodní filmový festival v jihočeském Písku nazvaný Festival nad řekou se pomalu chýlí ke konci. Jeho ambicí je spojit město Písek a jeho okolí s událostí, která potěší návštěvníky setkáním s významnými hosty a skvělým kulturním zážitkem. Během týdenní přehlídky mohli diváci vidět  přes 170 celovečerních filmů. Mezi hosty zazářila řada českých i světových herců a hlavně filmařů. Tváří festivalu při jeho zahájení byl filmový režisér a výtvarník Terry Gilliam z legendární britské skupiny Monty Python, který si odvezl také Cenu Miroslava Ondříčka. Osobností závěru se pak stal režisér Miloš Forman.

Forman se tentokrát v Písku neobjevil živě, ale na filmovém plátně. Světovou premiérou celovečerního dokumentu Miloslava Šmídmajera Miloš Forman: Co tě nezabije… se rozhodli organizátoři festival formálně uzavřít. Symbolicky šlo přitom o premiéru i pro samotného autora snímku. „Režírovat Miloše Formana je to nejsnadnější, co existuje, protože on je režisér, který říkal, že je při natáčení za medvěda, takže co jsem chtěl, tak udělal,“ řekl Šmídmajer.

Do páteční noci mohli diváci teoreticky absolvovat přes 140 celovečerních filmů. Projekce přitom doprovázely i desítky koncertů, výstav a divadelních představení. Hlavním překvapením festivalu se ze tří cyklů stala dosud největší středoevropská prezentace argentinské kinematografie. Právě v Argentině se našel i fragment z dosud postrádaných částí kultovního snímku Metropolis Fritze Langa. I on se stal součástí jinak velmi neokázalého závěru.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

„Všechno bylo úžasné, a co se týče diváků, tak jsme si splnili svůj skromnější cíl pro první rok,“ hýřil spokojeností prezident festivalu Michael Havas. Organizátoři symbolicky ukončili festival už v pátek večer. Na diváky v Písku přitom čekají více než tři desítky projekcí až do pozdního nedělního večera.

V sobotním programu nebude opět nouze o atraktivní hosty. Do Písku dorazí Drahomíra Vihanová, Věra Šimková-Plívová, Jiří Hanibal nebo Antonín Kachlík. V neděli pokračuje festival ve dvou sálech - v kině Portyč a v hlavním sále Klubu kultury. Pak už se odpoledne festival s Pískem rozloučí a bude v podvečer pokračovat v Praze v ozvěnách S Kafkou do kina.

Michael Havas
Zdroj: ČT24