Olomoucké muzeum vystavuje modely staveb i živé architekty. Přibližuje, jak vzniká budova

Jak vzniká architektura? Muzeum umění Olomouc připravilo sondu do práce a uvažování architektů. Oboje na výstavě přibližují skici, modely, plány, technické výkresy, ale i korespondence architektů se zhotoviteli staveb – a také fungující architektonické studio přímo v galerii.

Výstava Architektura v procesu čerpá z muzejní sbírky a čítá dvaadvacet tisíc položek. Nejstarší práce, které našly kurátorky v depozitáři muzea, pocházejí z počátku devatenáctého století. Jde o školní práce tehdejších studentů architektury.

Na výběru ze sbírky výstava ukazuje „budování“ architekta od školního drilu přes upevňování vlastního rukopisu až po praxi ztíženou dobovými podmínkami. „Jako příklad mohu uvést různá stádia hledání a skicování staveb nebo třeba změnu projektu pod tlakem estetických norem s příchodem socialistického realismu,“ doplnila kurátorka Klára Jeništová.

Na konkrétních stavbách je pak vidět, jakým způsobem architekt svou představu postupně buduje. Na výstavě jsou výkresy, modely a promítání realizovaných projektů i neuskutečněných vizí, a to od renomovaných, ale i zcela zapomenutých architektů.

Architekti na papíře i přímo v galerii

„Návštěvníci se setkají s díly slavných jmen: Jana Kotěry, Lubomíra a Čestmíra Šlapetových, Aleny Šrámkové, manželů Machoninových, Václava Aulického, ale i s pracemi mladších tvůrců, například z architektonického studia Malý Chmel. Součástí expozice je však také čerstvá diplomová práce z pražské Uměleckoprůmyslové školy,“ upřesnila spoluautorka výstavy Martina Mertová.

Mezi skvosty patří urbanistický plán rodinného bydlení pro dělníky ve Zlíně. Pro Tomáše Baťu ho v letech 1915–1918 vypracoval český architekt Jan Kotěra. „Dlouho se mělo za to, že plán je ztracený, nám se však podařilo ho dohledat v pozůstalosti jednoho zlínského architekta a dnes jej poprvé vystavujeme,“ upozorňuje Jeništová.

Co je to architektura a jak vzniká? Odpovědi na tyto otázky se snaží hledat unikátní výstava (zdroj: ČT24)

Bonusem jsou živí architekti. Do výstavních prostor se totiž na čas přestěhovalo reálné architektonické studio Amulet. Muzeum ho vybralo na základě otevřené výzvy.

„Budou pracovat jednak na vlastních projektech, jednak na přípravě architektonického řešení muzejní výstavy plastiky, která se uskuteční v roce 2023. Lidé tedy budou moci s architekty komunikovat a sledovat jejich práci v procesu vzniku,“ popsala Martina Mertová.

Architekturu v procesu ukazuje Muzeum umění Olomouc do 12. března příštího roku.