Old school? Kdepak, koncert Suchého bude Old's Cool!

Old's Cool přesvědčuje seniory i mladší generace třetím rokem stejnojmenný ReFestival. Do jeho programu se zapojil také třiaosmdesátiletý divadelník Jiří Suchý. V pražském Divadle Archa odehraje ve čtvrtek 24. září galakoncert.

„Semaforskou klasiku jako Klokočí, Pramínky vlasů a takové volovinky, ale i současnou nebo světovou produkci,“ prozradil Suchý, jaké skladby publikum uslyší. Z mladších hudebníků jej doplní režisér a hudebník Petr Marek ze skupiny Midi Lidi a písničkář Martin Kyšperský alias Králíček & Květy.

Propojovat generace je také jedním z cílů ReFestivalu Old's Cool, který pořádá obecně prospěšná společnost Elpida jako oslavu k Mezinárodnímu dni seniorů. Ten připadá na 1. října, akce přehlídky s mottem „Buďte zvědaví, nebudete brzo staří“ začaly už koncem srpna.

Mokasín a smrtiny

Hlavní program ale připadá na období od 23. září do 2. října. Na návštěvníky v Praze čeká ještě poslechovka s „velkým mokasínem“, hudebním kritikem Jiřím Černým; oslava „smrtin“ čili audiovizuální show na motivy povídky Jaroslava Veise a na závěr v Papírně Plzeň nejen mezigenerační, ale i mezižánrový koncert písničkáře Jana Buriana a jeho synů.

Semafor na mizině

Prázdné kapsy a za rohem hrozba z krachu. Jiří Suchý se nechal inspirovat finanční krizí, kterou procházelo divadlo Semafor minulou sezonu. Výsledkem je tak nová hra Mizina číhá. Scéna je sice už mimo nebezpečí, finance na provoz ale shání dál. Stejně jako postavy ve hře.

„Semaforský krizový dýchánek“ nahlíží na existenční problémy divadla s humorem sobě vlastním. Divadelníci lákají do publika hlavně škodolibé občany, kteří si prý mají skutečně přijít na své. V hlavních rolích se představí Jiří Suchý, Jitka Molavcová, Lukáš Kunst, Magdalena Jedličková a další.

Mám proč psát, proti čemu brojit, o čem přemýšlet. Je to krásný impuls.
Jiří Suchý

Ve hře padne hned několik návrhů, jak si od chudoby pomoci. Jedním z nich je třeba tisk vlastních bankovek nebo zorganizovat únos. Plány v inscenaci jsou divočejší než ty ve skutečnosti. Jiří Suchý mizinu zažehnává vydáním bibliofilie nebo galakoncerty.

„Hra je humorným pohledem na naši ekonomickou situaci. Paradoxně si v ní utahujeme z vlastní chudoby, která přivedla Semafor až k otázce další existence. Až doposud naše divadlo čelilo smíchem všem krizím, které nás za 56 let potkaly, a v této tradici pokračujeme i teď,“ avizují divadelníci.

Semafor je na mizině. I když jen ve hře (zdroj: ČT24)