Od náměstí po knihovničku. Českou cenu za architekturu může získat třicet staveb

O vítězích České ceny za architekturu se bude rozhodovat mezi jednatřiceti realizacemi. Nominace zveřejnila Česká komora architektů (ČKA), která ocenění pořádá. Do výběru se dostaly rodinný dům, školka, autobusové nádraží, hřbitov či skleník. S nominovanými díly se mohou lidé seznámit prostřednictvím několika výstav po celém Česku. Držitel hlavní ceny i ostatní finalisté budou známi v listopadu.

Mezinárodní porota vybírala nominované z téměř dvě stě padesáti přihlášených staveb. „Poměr nominovaných děl financováných z veřejných a soukromých zdrojů je téměř totožný, o jednu realizaci převažují stavby, za kterými stojí veřejné finance, což se dosud v České ceně za architekturu nestalo,“ uvádí ČKA. Dvakrát je v nominacích zastoupen liberecký ateliér Mjölk architekti, stejně tak pražské re:architekti studio.

Nejvíce nominovaných realizací je podobně jako v předchozích letech v Praze, a to osm. Čtyři zástupce pak mají shodně Jihomoravský a Moravskoslezský kraj, po třech sousedící kraje Královéhradecký a Pardubický. Dvě díla má Jihočeský kraj. S jednou stavbou se do výběru dostaly Liberecký, Středočeský, Plzeňský kraj a Vysočina.

Pocta pro Petra Hlaváčka

Pocta ČKA, jíž komora oceňuje význačné osobnosti z oblasti architektury, za rok 2022 směřuje za Petrem Hlaváčkem. Oceněný architekt působí také jako náměstek pražského primátora pro územní a strategický rozvoj za hnutí STAN. Porota se shodla, že Hlaváček „dlouhodobě, soustavně a s velikým osobním nasazením vytváří podmínky pro vznik kvalitního urbanismu i architektury, a tedy stavební kultury v Praze a skrze její příklad a vliv hlavního města i v celé naší zemi.“

Udělena už byla také Cena předsedy Senátu Miloše Vystrčila. Získali ji autoři Památníku tří odbojů v Lošanech z ateliéru IXA. Památník vznikl v areálu statku rodiny Mašínů, jejíž jméno je spojeno s protinacistickým i protikomunistickým odbojem. „Důstojně připomíná oběti, kterých byli schopni naši předci, a ponechává návštěvníkům prostor pro zamyšlení. Kombinaci klidného památníku a dějepisné expozice ve vedlejším domě považuji za unikátní,“ odůvodnil svůj výběr Miloš Vystrčil.

Ocenění za výjimečný počin udělila ČKA spolku CBArchitektura, za kterým stojí od roku 2012 architekti Miroslav Vodák a Tomáš Zdvihal. Neformální sdružení architektů v Českých Budějovicích si dalo za cíl pozitivně ovlivňovat současnou podobu tohoto města a kraje. Členové Akademie České ceny za architekturu vyzdvihují v případě platformy CBArchitektura „snahu nalézt vzájemnou shodu všech aktérů na řešení konkrétních stavebních záměrů a koordinaci diskuse mezi politiky“.

Nominace na výstavě

Seznámit se s nominovanými díly bude možné na několika výstavách na různých místech v Česku. Již od 29. června ve Velkém Meziříčí, od 30. června v Karlových Varech, od 1. července v Muzeu stavitelského dědictví v Plasích, od 3. července v Rožnově pod Radhoštěm a od 8. července ve Slavonicích. Od 20. července pak bude hostit výstavu nominovaných realizací Vyšehrad a ke konci léta Valdštejnská zahrada v Praze.