Od Masaryka po Zemana. Fotografie připomínají, jak nás reprezentovala prezidentská jedenáctka

V pražské Leica Gallery se sešli všichni čeští a českoslovenští prezidenti. Fotografické stopy jedenácti českých a československých státníků – od Tomáše Garrigua Masaryka po Miloše Zemana – sleduje výstava nazvaná úvodními slovy prezidentské přísahy: Slibuji věrnost republice.

Leica Gallery se výstavou připojuje ke stému výročí vzniku samostatného Československa. Představení mužů, kteří se v čele státu vystřídali, kurátorům přišlo jako vhodné téma, které i v komorním galerijním prostoru může obsáhnout století novodobé české historie. 

„Dělali jsme výstavu pro fotografickou galerii, takže jsme potřebovali dostat fotografii do popředí, a zároveň jsme chtěli, aby fotografie ukazovaly významné události, kterých se prezidenti účastnili. Ne vždycky ale významná fotografie byla technicky i záběrová dobrá, a naopak pěkná fotka zase byla bezvýznamná,“ popisuje jeden z kurátorů Dušan Veselý, v čem byla příprava výstavy obtížná.  

Při sestavování výstavy se podle jeho slov kurátoři snažili vyhýbat jakékoli ideologické interpretaci. „Chtěli jsme skutečně být nestrannými dokumentaristy jednotlivých prezidentských profilů a nikoho jsme neprivilegovali, nezavrhovali ani nezesměšňovali,“ podotýká.

Československá historie na snímcích prezidentů (zdroj: ČT24)

Měnili se prezidenti i fotografie

Vedle připomenutí osobností a dění provázaných s osudem země je výstava i dokladem vývoje, jakým prošlo fotografování jako takové. Od statických velkých kamer, které poněkud strnule snímaly „tatíčka“ Masaryka, až po dnešní digitální fotoaparáty, které mohou současného prezidenta zachytit dynamicky a v daný moment.

„Jednoznačně nejotevřenější byl Václav Havel,“ posuzuje vstřícnost hlav státu k fotografům Dušan Veselý. Dokládá ji i skutečnost, že  politický i soukromý život posledního československého a prvního českého prezidenta zachycovalo několik hradních fotografů. „V poslední době tento institut téměř odumřel, prezident Klaus ani prezident Zeman stabilního hradního fotografa nemají,“ srovnává kurátor.

Věrnost republice slibuje jedenáct prezidentů v Leica Gallery do 28. října, tedy do dne, na který připadá stoleté výročí republiky.