O cenu Grammy se hlásí píseň Drakea a The Weeknda, jenže ji vytvořila AI bez jejich vědomí

O nominace Grammy usiluje i skladba Heart on My Sleeve, v níž zní hlasy rappera Drakea a zpěváka The Weeknda. Ovšem ve skutečnosti ani jeden z kanadských interpretů píseň nevytvořil ani nenazpíval. Jen jejich projev napodobila umělá inteligence. „Samozřejmě by se neudělovala cena za skladbu vytvořenou umělou inteligencí,“ uvedl už dříve pro Variety prezident Grammy. Nastavení pravidel pro míru využití AI je ale složitější, jak se v souvislosti s Heart on My Sleeve ukazuje.

Za trackem Heart on My Sleeve stojí tvůrce skrytý pod nickem Ghostwriter, tedy označením pro autory, kteří píší například knihy a texty či skládají hudbu za jiné, aniž by si své autorství nárokovali. Skladba se stala letos na jaře virální na sociálních sítích.

Prezident cen Grammy Harvey Mason mladší pro The New York Times uvedl, že falešný duet má nárok usilovat o prestižní ocenění hudebního průmyslu, protože ho vlastně „napsal člověk“.

Pravidla upravující použití AI upřesnily ceny letos v létě. „Nebudeme udělovat nominaci nebo cenu počítači s umělou inteligencí nebo někomu, kdo umělou inteligenci pouze zaúkoloval. Snažíme se v tom dělat rozdíl. Je to cena vyzdvihující mistrovství podněcované lidskou kreativitou,“ vysvětlil tehdy pro Variety.

Počítač cenu Grammy nevyhraje, ale…

Použití AI však není zcela zakázané. Bez námitek by prošla například „nová“ píseň Beatles, v níž zpívá John Lennon – díky počítačové technologii, která vyčistila starou nahrávku jeho hlasu. „Pokud na nahrávce zpívají tři nebo čtyři členové Beatles a jeden z hlasů (byl zvukově vylepšen) umělou inteligencí, stále se jedná o produkci vytvořenou lidmi, s větším přispěním Beatles,“ uvedl Mason.

Dodal, že v případě skladby spoluvytvořené umělou inteligencí by cenu Grammy mohla získat jen ta část, která je dílem lidí. „Pokud by model AI nebo aplikace s AI vytvořily píseň – ‚napsaly‘ text a melodii –, nemohly by se ucházet o cenu za skladbu. Ale pokud by píseň napsal člověk a umělá inteligence by byla použita k úpravě hlasu, vytvoření nového hlasu nebo použití hlasu někoho jiného, nemohly by si tyto části nárokovat cenu. Ovšem napsání tracku a textu by nárok na cenu bez výhrad mělo,“ přibližuje Mason posuzování hudby.

Skladba Heart on My Sleeve byla přihlášena do kategorií pro nejlepší rapovou píseň a píseň roku, což jsou ceny, které se udělují autorům, nikoliv interpretům. Vokály sice vygeneroval počítač, ale text napsal Ghostwriter. Pojednává o vztahu a rozchodu The Weeknda se zpěvačkou a herečkou Selenou Gomezovou.

List Variety připomíná, že podmínky Grammy ale také požadují dostupnost nahrávky po celé zemi, ať už v kamenných obchodech nebo na internetu. Problematický může být fakt, že píseň Heart on My Sleeve se sice objevila na YouTube a streamovacích službách, ale byla stažena, zřejmě po stížnosti Universal Music. Existující nahrávky jsou z neoficiálních zdrojů. Ghostwriter si je požadavků Grammy vědom, uvedl jeho zástupce pro the Times.

Oříškem zůstávají i problémy s autorskými právy. I když podle BBC Ghostwritter vysloveně uvedl, že se Drake a The Weeknd na tvorbě písně nepodíleli, což by ho teoreticky mohlo uchránit před žalobou za to, že posluchače uvedl v omyl a profituje z něj.

Lidská kreativita v ohrožení klony Drakea či Rihanny

Drake a the Weeknd nechávají naklonování svých hlasů i možnost nominace „své“ skladby zatím bez komentáře. Nicméně Drake – mimochodem nepodloženě podezřívaný, že ke skládání sám využívá služeb ghostwriterů, což kategoricky popřel – se před časem vyjádřil k jiné písni, kde AI využila jeho hlas.

Na internetu se objevila umělou inteligencí vytvořená coververze, v níž Drake rapuje skladbu Munch od Ice Spice. „Tohle je poslední kapka AI,“ napsal Drake na svůj Instagram. Protože, jak poznamenává The Time, i když fakeovou skladbu z internetu vymažou, zůstává otázka, kam se bude ubírat hudební průmysl, až se umělá inteligence ještě více zdokonalí a rozšíří.

Možnosti AI jsou příliš lákavé. Šéf Grammy se na základě svého dřívějšího rozhovoru s Ghostwriterem domnívá, že mu šlo o vyvolání debaty o možnostech AI a problémech, které s sebou nese. „Nerad mu vkládám do úst nějaká prohlášení, ale mám pocit, že přesně chápal, co dělá – věděl, že to bude kontroverzní,“ míní Mason.

Heart on My Sleeve koneckonců není jedinou falešnou skladbou poslední doby, která těží ze slavných jmen. Neexistující Rihanna pomocí AI přezpívala Cuff It od Beyoncé a hlasový klon Kayneho Westa zpíval akustickou baladu Hey There Delilah.

Manson také, coby ředitel Národní akademie hudebního umění a věd (Recording Academy), podpořil kampaň, která vznikla jako reakce na čím dál častější využívání AI v hudbě. Cílem široké skupiny hudebníků a dalších umělců, podporovaných některými americkými i britskými organizacemi hudebního průmyslu, je zajistit, aby umělá inteligence „nenarušila“ lidskou kreativitu.

AI je strašákem i pro další tvůrčí profese. Regulace jejího zapojení patří například k požadavkům scenáristů a herců, kteří už několik měsíců stávkují v Hollywoodu. Tak rozsáhlý bojkot nezažil americký filmový průmysl několik dekád.