Nová Kulturní a kreativní federace chce být jednotným hlasem tohoto sektoru

V Česku vzniká Kulturní a kreativní federace (zdroj: ČT24)

V Česku vzniká Kulturní a kreativní federace. Za úkol si dává, stejně jako podobné oborové svazy, spojovat a formulovat zájmy celého sektoru, zejména pak při jednání s ministerstvy a vládou.

Kulturní obec se shoduje, že roztříštěnost sektoru je dlouhodobě neudržitelná a postrádá – na rozdíl třeba od lékařů nebo učitelů – jednotný hlas. Dvě stě tisíc zaměstnanců a podnikatelů v kulturní a umělecké oblasti zastupují bezmála dvě stovky asociací.

„Pokud ministerstvo kultury například aktuálně vykopává dva naprosto zásadní zákony pro kulturu a najednou má nasbírat sto osmdesát různých připomínek, je to kapacitně náročné, ne všichni se tomu můžou věnovat naplno,“ zmiňuje úskalí takové roztříštěnosti prezident nově vzniklé Kulturní a kreativní federace Jakub Bakule.

Konkrétně se jedná o zákon o veřejných kulturních institucích, který má přinést alternativní způsob financování těchto organizací, a o legislativní ukotvení statusu umělce. O obou zákonech se mluví už desítky let, na jejich podobě se ale nesjednocená kulturní scéna nikdy neshodla.

Partner pro ministerstva

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar považuje vznik federace pro kulturní obec za dobrý nápad. „Je dobré, když si všichni aktéři sektoru na jedné platformě mohou vyříkat své názory tak, aby potom mohli jedním hlasem tlačit na věci, na kterých se shodnou, že je považují za důležité, a partnerem bude především vláda,“ podotkl.

„V jejích řadách by měli být lidé, kteří rozumí dané problematice, umí o ní komunikovat navenek i s veřejností srozumitelně tak, aby byla velmi dobře akceptovaná. Takového partnera ministerstvo kultury, financí nebo práce opravdu potřebuje,“ souhlasí ředitelka Českého kulturního networku Nová síť Adriana Světlíková.

Navíc takzvané kreativní odvětví, tedy potenciální polovina budoucí Kulturní a kreativní federace, je už nyní součástí jiného uskupení – Hospodářské komory. „Máme sekci kulturních a kreativních průmyslů, kde je sdruženo asi dvanáct různých asociací za sektory jako hudba, film, animace, hry,“ upřesnil Pavel Barák z Asociace českých herních vývojářů a zároveň člen představenstva Hospodářské komory.

Budoucí jednání s Kulturní a kreativní federací ale nevylučuje. Přihlášky do ní budou naplno spuštěné počátkem roku.