Nijak hezky nám z toho není, přiznávají Bratři Ebenové. Současný svět reflektují na albu Co my víme

Rozhovor s Bratry Ebenovými (zdroj: ČT24)

Co my víme, za čím se to každodenně plahočíme, jak to s námi vlastně bude dál? Zajímají se Bratři Ebenové v titulní písni nového alba. S nahrávkou Co my víme přicházejí po deseti letech a reflektují na ní nejistotu současného světa, ovšem s obvyklým humorem a jemnou ironií.

„Nijak hezky mi z toho není,“ odpovídá Marek Eben na otázku, s jakými pocity se „kouká na ten svět, jak šine vpřed“. „Žijeme v době, kdy fakt nevíte, co bude zítra. A jak jsem měl třeba okolo roku 1989 pocit, že se svět přece jen mění k lepšímu, padla Berlínská zeď a padl komunistický systém a byla svoboda, všude jste jezdili v klidu, tak tahle doba je skoro pravým opakem toho všeho,“ obává se.

Jeho dva bratři – Kryštof a David, kteří s ním tvoří sourozenecké hudební trio od sedmdesátých let, tyto pocity sdílejí. „Byl takový slogan, že v devadesátých letech Things Can Only Get Better, to byl refrén nějaké písničky, takovou by už asi dneska nikdo nenapsal,“ míní David.

Reagují na změny vyvolané válkou, covidem i lány řepky. „Režimy metastázovaly, takže doufejme, že se to podaří časem vyléčit,“ podotýká Kryštof Eben k politické situaci v Evropě. „Musíme být rádi za každý den, který odžijeme v klidu,“ dodává Marek Eben k výhledu do budoucnosti.

Ponorka nehrozí

Album, jehož přebal má podobu křížovky, obsahuje třináct nových skladeb. Autorem hudby a textu je u všech Marek Eben, výjimkou je instrumentální Clafoutis složená Davidem Ebenem. Sourozenecké trio doplňují ještě kytarista Pavel Skála, hráč na bicí a perkuse Jiří Zelenka a Jaromír Honzák, který hraje na kontrabas i basovou kytaru.

„Někdo má větší cit pro rytmickou složku, někdo pro tu harmonickou, někdo posuzuje text. Že bychom někdy se na něčem neshodli tak, že by se řeklo: ‚Tři proti třem, tak co budeme dělat?‘ To ne,“ říká o domluvě v kapele Marek Eben.

Případné ponorce zamezuje počet koncertů, Bratři Ebenové jich málokdy odehrají více než čtyři za měsíc. Vystoupení s novým albem Co my víme mají naplánované až do prosince příštího roku.