Není betlém jako betlém

Praha – Vánoční atmosféru v české metropoli  doplňuje výstava betlémů, kterou zájemci naleznou v Muzeu Karlova mostu. Vernisáž proběhla při první adventní neděli a od té chvíle poutá pozornost návštěvníků nejen místních, ale i ze zahraničí. Betlémy u Karlova mostu letos již počtvrté nabízejí unikátní díla, jako např. největší slaměný betlém s postavami v životní velikosti. V historických prostorách muzea potrvá expozice do 6. února 2011.

Naprostou novinkou je zcela unikátní Vltavský rybí betlém. Dominantou tohoto betlému je 200litrové akvárium s živými kapry, které má navodit iluzi vltavského dna. „Autorem je známý akvarista pan Rachvalík, který využil i možnosti zapojit do expozice vlavské dno, které jsme dotvořili různými historickými artefakty. Kolem akvária se odehrává scéna Narození Páně, kde jsou soustředěny figury z lipového dřeva v životní velikosti a tyto polidštěné postavy znázorňují faunu českých rybníků a řek,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 ředitel Muzea Karlova mostu Zdeněk Bergman.

Slaměný betlém, čítající více než 20 postav, najdou návštěvníci v grottě kostela sv. Františka z Assisi. Jeho autorem je Andrzej Wrzecionek, který stále tvoří na farmě v Polsku. „Tento umělec k nám každý rok přijíždí s novými postavami, a betlém se tak stále rozšiřuje. Umístění betléma v grottě kostela připomíná začátky tradice betlémů, kdy sv. František z Assisi v roce 1223 inscenoval zřejmě vůbec poprvé scénu Narození v jeskyni u italské Umbrie,“ doplnil ředitel informace.

Rozhovor s ředitelem Muzea Karlova mostu Zdeňkem Bergmanem (zdroj: ČT24)

Námořnický betlém zobrazuje skutečné námořníky První Všeobecné Člunovací společnosti, zajišťující v Praze převoznické služby a vyhlídkové plavby Pražskými Benátkami.

Ptačí betlém je instalovaný u vstupu ke Slaměnému betlému a Africký betlém, vyřezaný skutečně v Africe z mahagonového dřeva, má místo třetího, „černého“ krále Baltazara bílého, vyrobeného ze slonové kosti.

Návštěvníci se mohou těšit také z tradičních papírových betlémů z konce 19. a počátku 20. století, mapujících vánoční tradice našich předků.

Minulý rok byl v Muzeu Karlova mostu zapsán do České knihy rekordů betlém z kukuřičného šustí s tématikou stavby Karlova mostu jako vůbec nejrozsáhlejší svého druhu. Ani letos tento výjimečný betlém, který čítá více než 115 postav, nechybí.

V muzeu je také instalována fotografická výstava Martina Frouze, který s Muzeem Karlova mostu spolupracuje od jeho založení a každoročně také fotí slaměný betlém, rozrůstající se vždy o nové postavy. Kromě jiného se mu podařilo vyfotit naprosto unikátní fotografii, na níž je skloubena ruční práce v podobě slaměných postav Panny Marie a sv. Josefa s živou kulisou v podobě jeho dcerky v kolébce. Navázal tak na úplné začátky tradice betlémů. Jako hlavní pro doprovodné postavy použil živé lidi. Fotografie byla slavnostně představena na vernisáži výstavy.