„Nebát se žít.“ V Holešově začal festival židovské kultury

Události v regionech: Festival židovské kultury v Holešově (zdroj: ČT24)

V Holešově na Kroměřížsku začal 24. ročník festivalu židovské kultury Ha-Makom. Pětidenní akce nabídne přednášky, koncerty nebo ochutnávku židovských specialit. Letošní ročník má podtitul Nebát se žít.

V úterý si mohli návštěvníci festivalu poslechnout židovskou pohádku Princ vyhnanec, kterou předčítal holešovský vypravěč Jaroslav Svoboda, nebo zhlédnout divadelní představení o mezilidských vztazích.

Návštěvníci festivalu budou moci navštívit i komentované prohlídky židovských památek, přednášku o nejstarším zdokumentovaném pogromu v Holešově z roku 1774, výuku izraelských tanců nebo páteční diskusi o aktuální situaci v Izraeli.

Holešovská židovská komunita patřila v minulosti k největším na Moravě. Prokazatelně tam existovala od 15. století, o čtyři sta let později žilo ve městě asi sedmnáct set příslušníků židovské menšiny. Tu ale za druhé světové války definitivně zničili nacisté. Nejprve byli Židé odesláni do Terezína, většina z nich se následně dostala do vyhlazovacího tábora v Osvětimi, kde zemřeli.

Židé po sobě v Holešově zanechali několik kulturních památek. Nejvýznamnějšími z nich jsou Šachova synagoga s unikátní výzdobou a také židovský hřbitov s asi patnácti sty náhrobky. Právě ten každoročně před konáním festivalu uklízejí dobrovolníci z celého světa v rámci mezinárodních pracovních kempů.