Multižánrový umělec Mark Leckey získal Turnerovu cenu

Londýn - Ve Velké Británii byla udělena prestižní Turnerova cena pro výtvarníky do padesáti let. Vítězem se stal Mark Leney, který kombinuje skulptury a video a své náměty čerpá hlavně z popového světa ikon. Poprvé po několika letech není vítězovo dílo prohlašováno za nechutné či skandální.

Mark Leckey byl oceněn za svou letošní výstavu Industrial Light and Magic. Porota vybrala jeho dílo z celkem čtyř finalistů, ostatní finalistky byly ženy. Lecley byl již delší dobu favoritem.

Podle porotců umělcovo dílo „oslavuje představivost jednotlivce a jeho potenciál zmocnit se myšlenky, prostoru nebo objektu a oživit je“. Lecley natáčí filmy vycházející ze současné kultury - například snímek Cinema in the Round (Film v kruhu), který ho zachycuje, jak přednáší o své lásce k animovanému filmu. Využívá i hrdinů, jako je kocour Felix, Homer Simpson či hrdina sci-fi Blade Runner. Ocenění, které sebou nese i 25 tisíc liber (asi 750 tisíc korun), Leckeymu předal v londýnské galerii Tate Britain australský rockový zpěvák Nick Cave.

Turnerova cena se uděluje od roku 1984

Přináší nositelům prestiž, ale vyvolává i kontroverze týkající se otázky, co je vlastně moderní umění.

Cenu může dostat umělec do 50 let, který žije a tvoří v Británii. Díla všech čtyř finalistů jsou vystavena v Tate Britain od září do poloviny ledna. Letos cena nevyvolala příliš kontroverzí, ale poměrně mizerné kritiky. Výstavu finalistů však již vidělo 60 tisíc lidí.

„Cena má ukázat veřejnosti, co se děje nového. Nejde o to dát medaili za zásluhy někomu, kdo už tvoří dlouho. Jde o to zaznamenat nové a zajímavé trendy,“ vysvětluje ředitel Tate Britain a šéf poroty Stephen Deuchar.