Medvěd s motorovou pilou nařezal povídky o outsiderech do divadelní hry

Divadlo Na zábradlí uvádí Medvěda s motorovou pilou (zdroj: ČT24)

Pražské Divadlo Na zábradlí objevilo povídky finské spisovatelky Rosy Liksomové a rozhodlo se na nich postavit samostatné představení. Do hry Medvěd s motorovou pilou vybrali texty, které tragikomickým způsobem vykreslují životy lidí často na okraji společnosti. Divákům se v režii Jana Mikuláška dostane černého humoru i sociálních témat.

Záměr autorů byl původně jiný. „Chtěli jsme inscenaci, která bude kompilát mnoha současných autorek napříč celým světem. Náhodou jsme narazili na Rosu Liksomovou a její rukopis nám přišel tak nezaměnitelný, že nám přišlo líto ho míchat s jinými styly,“ uvedl režisér Jan Mikulášek.

Hlasy outsiderů

V povídkách vybraných do novinky Divadla Na zábradlí vykresluje autorka ne příliš šťastný osud různých outsiderů. Postavy odlehlého mrazivého severu, ať už ze stínu velkoměsta, nebo opuštěného venkova, se potýkají s existenciálními problémy, osobními prohrami i společenskou krizí a zpravidla se s nimi vypořádávají svérázným, leckdy až morbidním způsobem. „Slyšíme hlasy vrahů, feťáků, prostitutek. To mi přijde zajímavé,“ dodává režisér.

Českým čtenářům není Rosa Liksomová neznámá. V překladu od ní – zejména v posledních letech – vyšlo několik knih, například Paní Plukovníková, Život je jen náhoda a letos románová novinka Řeka o utečencích během laponské války.

Medvěd s motorovou pilou
Zdroj: Divadlo Na zábradlí/KIVA

Opilý policista, vyhořelý kněz

Inscenace Divadla Na zábradlí umístila děj do motelového pokoje, kde se potkávají různé postavy, ne vždycky dobrovolně. Policista, který bez dvou promile v krvi sotva zvládne dorazit na místo činu. Vyhořelý kněz, jemuž se už přejídají malicherné hříchy. Nejtlustší žena Finska, která je hrdá na každý gram svého tuku. Rodina, jež přežije všechny nástrahy světa. A dějem prochází i medvěd, který podle povídek ukradne motorovou pilu.

Autorskou koláž provází živá kapela složená z herců a zaměstnanců divadla. „Lidé z povídek Rosy Liksomové se často nadchnou pro nějakou myšlenku, kterou záhy zase opustí. Tím, že je hudba poskládaná z různých opakujících se motivů, tak se stává obrazem nekončícího kolotoče životních nezdarů, které postavy prožívají,“ uvedl autor hudby Vojtěch Vondráček. V představení rovněž hraje, stejně jako Jiří Vyorálek, Magdaléna Sidonová nebo Kateřina Císařová.