Magistrát ukazuje ředitelkám divadel, kdo je tady pánem

Praha - Pod ředitelkami dvou pražských divadel, které vystupují proti grantové politice magistrátu, se kývou křesla. Divadla Na zábradlí a v Dlouhé dostanou od července možná nové šéfy. Hlavní město právě vypsalo výběrová řízení.

Konkurz kritizuje herecká asociace. Je podle ní účelový a v komisi je zastoupeno málo odborníků. Ohrožené ředitelky souhlasí s peticí za odvolání radního Milana Richtera a požadují změny v grantové politice města. Právě takový postoj se jim může vymstít. Zatímco dříve jim magistrát mandát ochotně prodlužoval, nyní se najednou rozhodl vypsat na jejich pozice výběrové řízení. 

To, že náhlé vyhlášení výběrového řízení může být použito jako strašák na obě ředitelky, potvrzuje i fakt, že obě na datum vypršení smluv upozorňovaly Milana Richtera poprvé již v březnu 2007. Tehdy, podle slov ředitelky Divadla Na zábradlí Doubravky Svobodové, v tom žádný problém pan Richter neviděl. „V prosinci minulého roku a letos v lednu jsme ho opět žádaly, že pokud bude chtít vypsat výběrové řízení, aby nám to sdělil nejméně s půlročním předstihem, protože příprava projektu chodu divadla takovou minimální dobu vyžaduje. Před asi deseti svědky pan Richter tenkrát prohlásil, že náš mandát prodlouží až do chystané transformace. 29. dubna jsem náhle měla telefonát z odboru kultury, že se bude vyhlašovat výběrové řízení a ať dojdu na magistrát něco podepsat,“ konkretizuje celou situaci Doubravka Svobodová. 

Uchazeči o posty divadelních ředitelů se do výběrového řízení mohou přihlásit do začátku června. Jestli mezi nimi budou i současné ředitelky, není jasné. „Jestli se přihlásím, to opravdu nemohu v této chvíli říci, protože podmínky výběrového řízení dosud nebyly zveřejněny, ač po nich od konce dubna pátrám. Nevím, jestli dokáži zodpovědně vypracovat seriozní projekt na základě neznámých podmínek do uzávěrky výběrového řízení,“ dodává Svobodová. 

Dalším dvěma ředitelům končí smlouva ke stejnému datu, jmenovitě Heleně Štáchové - Divadlo Spejbla a Hurvínka a Jindřichu Gregorinimu - Divadlo na Vinohradech. V těchto případech se však žádné komplikace s obnovením mandátu nedají předpokládat.

Do komise ale byli jmenováni převážně politici a úředníci, zatímco u minulých konkurzů měli hlavní slovo odborníci. „Jestli město hledá dobré řešení, určitě by komise měla být z poloviny složena z odborníků,“ hodnotí situaci Marta Smolíková, analytička kulturního managementu Pro Culture, která dále upozorňuje na fakt, že pokud nově jmenovaní šéfové nebudou souhlasit s podmínkami transformace, která by měla být k 1. lednu 2009, město je může kdykoliv odvolat.