Letní filmová škola promítne nové české filmy, připomene Almodovára a ocení Trojana

V Uherském Hradišti začíná Letní filmová škola. I letos je festival vhledem do novinek tuzemské kinematografie. Například jak zahajovací sci-fi Bod obnovy, tak závěrečný Úsvit je možné na festivalu vidět ještě před uvedením do kin. Ze zahraniční tvorby se aktuální ročník ohlíží například za filmy Pedra Almodovára, připomene také snímky letošního hlavního zahraničního hosta – artového filmaře Lava Diaze. Výroční cenu pořádající Asociace českých filmových klubů (AČFK) převezme nejen on, ale také třeba herec Ivan Trojan. Program Letní filmové školy trvá do 3. srpna.

V programu devětačtyřicátého ročníku se k divákům dostává řada tuzemských novinek, které si premiéru odbyly na filmovém festivalu v Karlových Varech a na podzim se dostanou do kin. Zahájení obstará sci-fi Bod obnovy. „Přesně po šedesáti letech od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká kinematografie opět dočkala výpravné sci-fi s originálním a silným nápadem,“ uvedl dramaturg Jaroslav Sedláček.

Na závěr festival promítne detektivní drama Úsvit, které je částečně spojeno s krajem, kde se koná Letní filmová škola. Odehrává se sice koncem třicátých let v podhůří Tater, odkazuje ale na baťovský Zlín. K návštěvníkům LFŠ se dostane také třeba adaptace knihy Jáchyma Topola Citlivý člověk.

Většina nových titulů vznikla v koprodukci České televize, která pro festival přichystala samostatný program. Sledovat lze částečně i v iVysílání. „Kromě tradičního Maratonu studentských filmů, debat s filmaři či speciálních projekcí například také producentský den, při němž budou mít začínající tvůrci unikátní příležitost představit svou tvorbu,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Italský neorealismus i brak nebo rozebírání Almodóvara

Z tuzemské kinematografie dostanou prostor také němé snímky z dob první republiky nebo projekce filmu podle scénáře Jana Procházky. Ze zahraniční tvorby budou mít diváci příležitost se v Uherském Hradišti rozloučit s filmy, kterým končí distribuce v AČFK, třeba dokumentem o Nicku Caveovi. Zároveň ze tří nabízených titulů svými hlasy rozhodnou o filmu, který pořadatel Letní filmové školy do českých kin uvede.

Různé programové sekce rovněž připomínají filmografii konkrétních tvůrců. Třeba režiséra klasické hollywoodské éry Howarda Hawkse nebo excentrického filmaře Pedra Almodóvara. „Almódovar nepřijede, přijede ale odborník na jeho tvorbu, který bude s diváky diskutovat,“ upřesnila ředitelka LFŠ Radana Korená. 

Ředitelka LFŠ Radana Korená o letošním ročníku (zdroj: ČT24)

Představí se také snímky italského neorealismu nebo současná brazilská kinematografie. Půlnoční delikatesy nabídnou italský brak a sekce zaměřená na virtuální realitu vezme zájemce za projekcemi týkajícími se témat těla a duše.

Mistr mnohahodinových opusů i cena pro Trojana

Mezi hosty ze zahraničí přivítá LFŠ zástupce takzvaného slow cinema, filipínského nezávislého filmaře Lava Diaze. „Jde o naprosto svébytného tvůrce, jehož filmy odkrývají naše zažité představy o kinematografii na samotnou dřeň, boří je a transformují. Čas a prostor jsou relativní pojmy a všichni, kdo se ponoří do Diazových mnohahodinových černobílých opusů, už budou sledování filmů vnímat navždycky jinak,“ je přesvědčen programový ředitel LFŠ Jan Jílek. Přesvědčit se o tom návštěvníci LFŠ můžou třeba při projekci sedmihodinové Melancholie.

Diaz obdrží cenu AČFK, další laureáty našli pořadatelé v českém filmu. „Ivan Trojan představuje výjimečný herecký talent. Cena AČFK bude udělena i slovenskému režisérovi a scenáristovi Miloslavu Lutherovi, který obohatil československou filmovou tvorbu o uznávané adaptace literárních děl, v nichž na pozadí rozmanitých historických reálií zkoumá věčný boj člověka s mocí,“ vysvětluje programová ředitelka Iva Hejlíčková. K oceněným patří i chorvatský režisér a někdejší student FAMU Rajko Grlič.

Rozhovor s Janem Jílkem a Ivanem Trojanem (zdroj: ČT24)