Kvíz: Co si pro vás Česká televize nachystala pod stromeček? A kdo vás bude bavit na Silvestra?

Vedle kapra a nazdobeného vánočního stromečku si řada rodin spojuje Vánoce i s princeznami a draky na televizních obrazovkách. Česká televize nabízí už řadu let každé svátky několik nových pohádek a ani letošní rok nezůstane výjimkou. Na nový rok se pak mohou diváci těšit na premiéru nového filmu autorského dua Svěrák - Svěrák Po strništi bos. Projděte si v kvízu letošní televizní nabídku.

Při štědrovečerní pohádce Kouzelník Žito se znovu sešli režisér Zdeněk Zelenka s populární herečkou Jiřinou Bohdalovou. Oba spolu před 25 lety natočili jinou pohádku, jak se jmenovala?

a) Rumplcimprcampr
b) Nesmrtelná teta
c) Pták ohnivák

Na sv. Štěpána nabídne ČT jinou pohádkovou premiéru O zakletém králi a odvážném Martinovi. Svůj pohádkový debut si odbyl režisér Peter Bebjak, kterého znají diváci ČT z úplně jiného žánru. Který seriál Bebjak režíroval?

a) Případy 1. oddělení
b) Rapl
c) Já, Mattoni

Ani letos nebude ve vánočním programu chybět nová pohádka ve znakové řeči Vodníkova princezna. Jak se jmenovala pohádka, která v roce 2015 odstartovala tuto tradici?

a) Johančino tajemství
b) Korunní princ
c) Vánoční království

Ve vánočním programu ČT letos nebude chybět ani Vorlíčkova klasika Tři oříšky pro popelku. Ta se natáčela v česko-německé koprodukci. Jak se jmenoval herec, který v pohádce ztvárnil krále a který zemřel letos v listopadu?

a) Rolf Hoppe
b) Max Tidof
c) Heino Ferch

Tři oříšky pro Popelku
Zdroj: ČT

K vánočním klasikám se už řadí i Strachova pohádka Anděl Páně. Příběh anděla Petronela a čerta Uriáše, který na obrazovky přivedl i Jiřího Bartošku coby Pánaboha, se odehrává uprostřed zimy v záplavě sněhu. Na kterých hradech se pohádka natáčela?

a) Orlík, Bouzov
b) Kašperk, Český Šternberk
c) Pernštejn, Švihov

O 11 let později natočil Jiří Strach pokračování svého hitu a Anděl Páně 2 se stal divácky ještě úspěšnějším. Do kin na pohádku přišlo dokonce tolik diváků, že se stala komerčně nejúspěšnějším českým snímkem v historii. Který film tehdy Anděl Páně 2 sesadil?

a) Kolja
b) Tmavomodrý svět
c) Vratné láhve

V pohádce Tajemství staré bambitky se v hlavní roli prince Jakuba objevil populární český zpěvák. Znáte jeho jméno?

a) Vojta Dyk
b) Richard Krajčo
c) Tomáš Klus

Mezi svátky si odbyde televizní premiéru rodinná pohádková komedie Přání k mání, která divákům vypráví o trampotách zamilovaného Alberta. Jeho rodiče ztvárnili Martin Myšička a Jitka Čvančarová. Jaké je jejich filmové povolání?

a) Učitelé
b) Varietní kouzelníci
c) Cukráři

Přání k mání
Zdroj: Bontonfilm

Na Nový rok nabídne Česká televize další premiéru, nejnovější počin autorské dvojice Svěrák – Svěrák Po strništi bos. I tento film se vrací do naší minulosti a dějově předchází jinému slavnému filmu, který mezitím takřka zlidověl. Jak zní jeho název?

a) Tmavomodrý svět
b) Kolja
c) Obecná škola

V kinech běžel i první celovečerní film o české přírodě Planeta Česko, který natočil režisér Marián Polák. Štáb během natáčení najezdil desítky tisíc kilometrů a využil celkem 15 různých kamer či fotoaparátů. Tipněte si, kolik zvířecích druhů ve filmu „hraje?“

a) 38
b) 23
c) 31

Diváci se mohou těšit i na premiéru muzikálového hitu La La Land, ve kterém září Ryan Gosling či Ema Stone. Snímek proměnil všech sedm nominací na Zlatý glóbus, čímž vytvořil historický rekord. Obdržel také 14 oscarových nominací, i tady vyrovnal historický rekord. Jeho tvůrci si nakonec odnesli šest zlatých sošek: slavnostní ceremoniál ovšem poznamenal obrovský skandál, když byl původně La La Land vyhlášen i nejlepším filmem. Až při děkovné řeči tvůrců se ale zjistilo, že vyhrál jiný snímek – který to byl?

a) Divoká stvoření jižních krajin
b) Tvář vody
c) Moonlight

Letošní Silvestr bude na obrazovkách ČT patřit populárnímu zpěvákovi Václavu Neckářovi, který letos oslavil 75. narozeniny. Ten nazpíval i novodobý vánoční hit – píseň Půlnoční se skupinou Umakart. V jakém filmu se tento song objevil?

a) 3 sezóny v pekle
b) Alois Nebel
c) Odcházení

Lahůdkou pro milovníky vážné hudby bude novoroční koncert České filharmonie, která zahraje 1. ledna v Dvořákově síni pražského Rudolfina. V minulých letech mohli posluchači slyšet hvězdná jména, jako je Magdaléna Kožená, Marina Rebeka či Adam Plachetka. Který tenorista vystoupí s filharmoniky letos?

a) Petr Nekoranec
b) Aleš Briscein
c) Pavel Černoch

Novoroční koncert
Zdroj: ČT24

Na nejmenší diváky čeká na Déčku animovaný britsko-americký snímek nominovaný na Oscara Piráti! Za jeho výrobou stojí jedno z nejslavnějších animátorských studií, které má na kontě i příběhy Wallace a Gromita, film Slepičí úlet či populární seriál Ovečka Shaun. Jak zní jeho jméno?

a) Pixar
b) Aardmen
c) Ghibli