Krabate! Čarodějův učeň přichází do Národního divadla

Praha – Novou premiérou baletu Národního divadla je Čarodějův učeň. Příběh vypráví známou lužickosrbskou legendu o chlapci Krabatovi, jenž se začne učit černé magii. Inscenace vznikla v režijním tandemu SKUTR, který tvoří Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Choreografii baletu připravil Jan Kodet. Premiéra Čarodějova učně se koná dnes večer v historické budově Národního divadla.

Tvůrci o představení mluví jako o tanečním hororu. Přinášejí na scénu starou legendu z přelomu 17. a 18. století, která pojednává o chlapci, který se na prahu dospělosti přiblížil černé magii a je jí fascinován, dokud nepozná, že ho může i zahubit. Krabat zůstává dodnes jednou z nejoblíbenějších bytostí lužicko-srbského folklóru.

Inscenace v Národním divadle je určena nejen rodinám s dětmi a dospělým, ale hlavně dospívající mládeži. „Půjde o temný taneční příběh, který bude plný fyzických a dynamických choreografií Jana Kodeta. Scéna Jakuba Kopeckého se inspirovala kromě jiného opuštěnými industriálními budovami Libereckého kraje, které postupně pohlcuje příroda,“ říká před premiérou Lukáš Trpišovský.

Čarodějův učeň vždy patřil mezi děsivější z pohádek. Nahánět hrůzu má i jeho taneční verze. „Trošku toho strašení tam bude,“ připouští Martin Kukučka. Baletní převedení příběhu má však svá úskalí. „Knížka i film jsou hodně epické a přenášet epiku na divadlo je problém, zvláště v tanci,“ říká Trpišovský. Krabata tančí Viktor Konvalinka nebo Ondřej Vinklát a postavu Mistra ztvární Alexander Katsapov, respektive Petr Zuska.

Příběh čarodějova učně Krabata je v Česku známý zejména z animovaného filmu Karla Zemana ze sedmdesátých let na motivy knihy Otfrieda Preusslera. Jeden z nejslavnějších německých autorů dětských knih, například i Malé čarodejnice, před několika dny ve věku osmdesáti devíti let zemřel.

Stavovské divadlo již 22. ledna uvedlo premiéru představení Petr Pan, kterou připravil soubor pražské taneční konzervatoře. Příběh chlapce, který nechtěl dospět, a malé holčičky Wendy, která se bojí usnout, vypráví o jejich společné dobrodružné cestě do kouzelné Země Nezemě a Říše snů.