Zemřel Otfried Preussler, „otec“ Čarodějova učně a Malé čarodějnice

Mnichov - Německého autora knih pro děti Otfrieda Preusslera znají čeští čtenáři a diváci spíše zprostředkovaně - díky večerníčkové postavičce Malé čarodějnice a filmovému Čarodějově učni. Přesto, že Preussler se narodil v Čechách. Zemřel v pondělí 18. února v jižním Bavorsku ve věku 89 let.

Preussler se narodil 20. října 1923 v Liberci. Jeho snem bylo žít jako spisovatel v Praze nebo tam působit jako profesor na Karlově univerzitě. V roce 1942 ale čerstvého maturanta povolal wehrmacht a Preussler byl jako sudetský Němec za války nasazen v Rusku. Pět let strávil v ruském zajetí v Tatarské republice. Jeho rodina byla po druhé světové válce odsunuta do Bavorska, kam se k ní Otfried také v roce 1949 z ruského zajetí vrátil. Své poslední dny prožil v jihobavorské obci Prien am Chiemsee.

Bývalý učitel na prvním stupni a novinář byl spisovatelem na plný úvazek od roku 1970. Napsal přes třicet knih, hojně překládaných do jiných jazyků. Pro své povídky často čerpal inspiraci z lidových vyprávění a pověstí, například román Krabat, u nás známý také pod názvem Čarodějův učeň, je převyprávěním lužickosrbské legendy. Příběh převedl v roce 1977 do animované podoby Karel Zeman.

Zfilmování se v Česku dočkaly i osudy Malé čarodějnice, kterou pro večerníček v polovině 80. let zhmotnil výtvarník Zdeněk Smetana, hlas jí propůjčila Jiřina Bohdalová. Česky se čtenáři mohli seznámit také s dobrotivým Vodníčkem, příběhem Bubu a generála anebo Mojí knížkou o Krakonošovi.    

  • Otfried Preussler autor: Peter Kneffel, zdroj: ISIFA/EPA
  • Otfried Preussler autor: Peter Kneffel, zdroj: ISIFA/EPA