Koncert pod mořskou vlnou. Česká filharmonie poprvé hrála v Labské filharmonii

Česká filharmonie poprvé koncertovala v Labské filharmonii (zdroj: ČT24)

Česká filharmonie poprvé koncertovala v proslulé budově Labské filharmonie, velkolepé dominantě Hamburku, jejíž stavba se mnohonásobně prodražila a protáhla o téměř deset let. Přední tuzemský orchestr sem zavedlo turné po Belgii a Německu.

Koncertní dům u Labe je po otevření magnetem pro posluchače i účinkující. „Je to jeden z nejlepších koncertních sálů světa, srovnatelný s Carnegie Hall,“ nepochybuje manažer České filharmonie Robert Hanč.

Koncerty jsou v průměru vyprodané z devadesáti devíti procent. Obsazeno do posledního místa bylo i při premiérovém vystoupení České filharmonie. Na programu byla Čajkovského První symfonie a Rachmaninův Druhý klavírní koncert. Jako sólista se k českému orchestru připojil kanadský pianista Jan Lisiecki.

Česká filharmonie pod vedením svého šéfdirigenta Semjona Byčkova zahraje v rámci belgicko-německého turné ještě ve Frankfurtu nad Mohanem, Düsseldofru, Norimberku a Hannoveru.

Jedinečné potíže jedinečné budovy

Budova připomínající tvarem střechy mořské vlny se slavnostně otevřela v lednu 2017. Do historie se zapsala ovšem nejen svou architekturou, ale i cenou. Náklady dosáhly více než dvaadvaceti miliard korun, byly tedy dvanáctkrát vyšší, než se původně plánovalo. 

Rozpočet do závratných výšin vyhnala mimo jiné fasáda s více než pěti sty speciálně zohýbanými okny a především ambiciózní a zároveň hektické plánování. Nejisté podloží břehu Labe nakonec muselo zpevnit přes 1700 ocelových a betonových pilotů.

Náročné byly i práce na ozvučení sálu. Do kruhu uspořádaná sedadla jsou vzdálená nanejvýš třicet metrů od dirigentského pultu.