Komise: Divadlo v Plzni by měl dál řídit Burian

Plzeň - Dosavadní ředitel Jan Burian by měl i v následujících letech stát v čele plzeňského Divadla J. K. Tyla (DJKT). Shodla se na tom dnes po výběrovém řízení komise odborníků.  Konečné slovo bude mít ale městská rada. Radní ve středu rozhodnou, zda doporučení komise potvrdí a Buriana jmenují ředitelem na další pětileté období.

Ředitele DJKT vybírala komise pro další pětileté období podruhé. Burianovi skončilo funkční období letos v květnu. Při dubnovém prvním kole se ale nepodařilo nikoho do čela divadla vybrat. Komise se tehdy shodla na tom, že mezi uchazeči není žádný vhodný, nezdála se jí ani Burianova koncepce.

Nyní se do druhého výběrového řízení vyhlášeného v červenci přihlásili čtyři zájemci. Kromě Buriana také Tomáš Šimerda, jenž vede Severočeské divadlo opery a baletu Ústí nad Labem, exšéf Státní opery Praha Karel Drgáč a Petr Polívka, který vedl Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. „Komise vybírala ze tří adeptů, když Karel Drgáč z výběrového řízení odstoupil,“ upozornila mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová.

Komise, jíž předsedal ředitel Národního divadla Ondřej Černý, nakonec dala po rozhovorech s uchazeči většinu hlasů Burianovi. „K tomuto závěru došla komise devíti hlasy pro, jeden člen byl pro jiného kandidáta a dva členové se hlasování zdrželi. Dnes ráno se vzdal členství v komisi ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab,“ doplnila mluvčí.

Druhý pokus byl lepší

„Pan ředitel Burian prezentoval nejkomplexnější a nejlepší projekt budoucího fungování Divadla J. K. Tyla. Přesvědčil komisi téměř jednoznačně, že pro toto období, kdy je dominantní stavba nového divadla, je tou nejlepší osobou,“ komentoval Černý. Burianovo vystoupení před komisí považuje za nejpřesvědčivější.

Podle další členky komise, náměstkyně plzeňského primátora Evy Herinkové, jež má na starosti kulturu ve městě, Burian nyní předložil přepracovanou a lepší koncepci než při prvním výběrovém řízení. „S doporučením komise se ztotožňuji. Pan Burian už dlouho kromě běžného denního chodu divadla pracoval i na přípravě stěhování divadla do nového prostoru,“ uvedla. Podrobnosti z jeho koncepce nechtěla zatím před rozhodnutím rady uvádět.