Kmotr si pro sebe ukradl Audioknihu roku 2022, s pomocí Oldřicha Kaisera

Audioknihou roku 2022 se stal Kmotr (zdroj: ČT24)

Absolutním vítězem ankety Audiokniha roku 2022 se stala mafiánská sága Kmotr. Bestseller Maria Puza načetl Oldřich Kaiser. Kmotr v jeho podání zvítězil také v kategoriích Interpret a Jednohlasná četba. Odborná porota rozdala ceny celkem v deseti kategoriích. Za mimořádný přínos byla oceněna Taťjana Medvecká.

„Čím je Marlon Brando v Coppolově filmové adaptaci Kmotra, tím je Oldřich Kaiser v audioverzi této mafiánské ságy. Kaiser jde vlastní cestou, pojímá četbu s úctyhodnou lehkostí, z každé vyslovené věty je znát hluboké pochopení díla a interpretovo umění posluchače přenést do popisovaného prostředí,“ chválí porota Kaiserovo podání Puzova románu.

„Sugestivní vyprávění Oldřicha Kaisera činí z této velké mafiánské ságy ještě větší požitek, než jaký sama o sobě ve své literární podobě představuje,“ tvrdí dokonce. K přesvědčivému výsledku napomohla režie Michala Bureše, pečlivě vybraná hudba a precizní zvukový design. 

První místo v kategorii vícehlasá četba získala audiokniha Zvuky probuzení Petra a Petry Třešnákových. Prožitky rodičů při výchově dcery s autismem spojeným s mentální retardací a vážnými projevy chování načetli Ivan a Klára Trojanovi. 

„Interpretace značně emotivního vyprávění je pojata citlivě a volba interpretů značnou měrou přispěla k uvěřitelnosti výpovědi obou vypravěčů. Jejich projev je v souladu s obsahem, jde z něj cítit porozumění, emoce i určitý druh poselství, které posiluje,“ dodává porota.

Zaujaly výslechy vrahů i příběh pro děti o smrti

V kategorii dramatizací zvítězila strhující audiokoláž Já, vrah autora Davida Laňky. Zdramatizované výslechy podezřelých jsou založené na skutečnosti. „Seriálová dramatizace Já, vrah přináší do audiálního světa něco, co se zde vidí jen vzácně: přiblížení skutečných situací a rozhovorů v rámci dokumentu nikoli četbou, ale režijně, dramaturgicky i herecky uvěřitelným podáním, které si uchovává napětí kriminalistického podcastu i věrnost dokumentu,“ zdůrazňuje porota. Nahrávka, na níž jsou slyšet herci David Švehlík, Ondřej Malý, Anna Fialová či Vojtěch Vondráček, získala i cenu za zvukový design.

Mimo kategorie uspěla vzpomínková biografie Michaela Kocába Vabank, k jejímž interpretům patří Lukáš Hlavica, Jan Vlasák nebo Jana Stryková a také autor původní knihy. V kategorii pro děti a mládež nejvíce porotu zaujal titul Myši patří do nebe načtený Ondřejem Brouskem.

„Právem oceňovaná knížka, která nevšedním způsobem dětem zprostředkovává téma smrti, je hodna ocenění i ve své audiopodobě,“ míní porota. Podle knihy Ivy Procházkové vznikl i animovaný film oceněný Českým lvem a nominovaný na „evropského Oscara“.

Jako nejlepší interpretka v hlasování poroty zvítězila Klára Suchá, která načetla knihu Klára a Slunce. Dystopický sci-fi příběh napsal z pohledu dětského robota nobelista Kazuo Ishiguro. V hlasování posluchačů zvítězil titul Předávání ohně Petera Podlesného.

Oceněné vybrala dvacetičlenná odborná porota z téměř stovky přihlášených titulů od dvaceti vydavatelů. Anketu Audiokniha roku pořádá již podesáté Asociace vydavatelů audioknih.

„Letošní přihlášené tituly si drží v naprosté většině vysokou úroveň zpracování. Oproti situaci před několika lety narostl počet produkčně náročných dramatizací, který se ustálil na zhruba tuctu nahrávek, převahu ale stále mají jednohlasé četby,“ zhodnotil letošní ročník předseda poroty Tomáš Macháček.

Cenu za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2022 převzala Taťjana Medvecká. Sama nebo s kolegy načetla například Geniální přítelkyni Eleny Ferrante, Svědectví Margaret Atwoodové, Dopisy Milady Horákové či Krále Leara.