Jihlava otevřela Centrum dokumentárního filmu

Jihlava - Za osm měsíců se jihlavské kino Dukla nákladem 52 milionů korun změnilo v Centrum dokumentárního filmu. Dnes bylo slavnostně otevřeno, devět dnů před zahájením 12. ročníku jihlavského Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Kino nabízí ve dvou sálech špičkovou kvalitu projekce prostřednictvím všech dostupných technologií.

Podporu slíbilo i ministerstvo 

Podle hejtmana Miloše Vystrčila nemůže další fungování mezinárodního centra zůstat jen na bedrech města, spolu s ministrem kultury Václavem Jehličkou slíbili provozovatelům podporu. V budově bude totiž postupně budován archiv mezinárodních dokumentů.

Podle zakladatele a ředitele jihlavského festivalu Marka Hovorky jsou kultura a vzdělání naší národní identitou a prostor kina Dukla by měl vždy kulturu reprezentovat a podle možností podporovat. „Tak jako festival není jenom místem, které ty filmy promítá, ale které se snaží filmům pomoci ke vzniku, dostat se na jiné festivaly, do kin, do televizí,“ uvedl.

Okamžik Jiřího Menzela 

Provoz kina začal dokumentem Jiřího Menzela Okamžik z mezinárodního povídkového filmu Dalších deset minut 2 (2003). Vystupuje v něm režisérův oblíbený herec Rudolf Hrušínský. Podle provozovatele kina Petra Kubici se ve snímku zrcadlí dějiny českého filmu, stejně jako v rekonstruovaném kině Dukla, jež se stavělo v roce 1914. 

Finance a využití

Město na obnovu kina získalo 15 milionů korun z ministerstva kultury, 37 milionů zaplatilo z vlastního rozpočtu, protože na projekt nezískalo peníze z evropských fondů. Centrum bude sloužit celoročně, zejména jeho sál s tlumočnickou technikou bude využívat Vysoká škola polytechnická a další instituce.