Jan Pfeiffer / Spoluúčast

V úvodu malé úvahy nad výjimečně minimalistickou, přesto však sdělnou a vtipnou výstavou, která galerii etc. nejen sluší, ale při daných prostorových možnostech ji doslova fyzicky naplňuje, je třeba připomenout poznámku k autorovi. Jan Pfeiffer je zjevně vzrušován městem či městským prostorem i činnostmi, které město přináší. Reaguje na něj po svém, s určitým humorem a nadhledem, své pohledy umí ověnčit často vtipným filosofickým podtextem. Nezastře však, že má město rád, přijímá jeho signály a odpovídá jim. Však jeho výstava, instalovaná před dvěma lety v Meetfactory na Zlíchově přinesla mimo jiné unikátní kresby, vytvářené poslepu a obracející se k zajímavým městským celkům, které autor často ani do té doby neviděl a čerpal z jinak získaných emocí či informací (např. skici Petrohradu…).

Čtyři projekce, které divák v galerii spatří, jsou poměrně pracně vytvářeny nejen počítačovou animací, ale nutnou skládanou kresbou, která dává výsledku velmi zajímavý výtvarný řád i tvář a potvrzuje jednoznačnou nutnou skicovitost  díla. Autor pracuje s fenoménem zrychlovaných obrazů, překládá přes sebe nejrůznější časové roviny, současně však vytváří své pohledy s určitou výtvarnou zkratkou, jasným zjednodušením. Spatříme řadu struktur, které se logicky vyvíjejí, začínají i končí.     

  • Jan Pfeiffer / Spoluúčast zdroj: Jan Pfeiffer
  • Jan Pfeiffer / Spoluúčast zdroj: Jan Pfeiffer

Pfeiffer si zde ukládá řadu těžko řešitelných zadání – můžeme obrazy, které se před námi vyvíjejí, naplňovat nejrůznějšími vizemi. V každém případě chce od nás soustředění i alespoň pokus o hlubší zamyšlení nad jím předkládaným sdělením. Kurátorský text podle mne samotnou instalaci poměrně přetěžuje, je možné s ním polemizovat, ale ten, kdo autora blíže zná, ví, že projekce tak opravdu byly zamýšleny. Cituji například : „…použité měřítko je produktivní pro kritiku tradičních forem lidského soužití a promýšlení nových způsobů společenského uspořádání. V takovém pohledu se skrývají závratné možnosti, neviditelné těm, kdo zůstávají ponořeni v každodennosti norem a zvyků.“Snažím se tak sdělení chápat, i když si myslím, že projekce samy o sobě možná matou určitým milým kouzlem použitého zpracování.

Cítíme tedy onu hlavní vizi – zamyšlení nad způsobem bytí určitých celků a jejich vztahů. Mezi vtipným pohledem na městská hemžení zajímavě vyniká střídavý pohled do nejrůznějších poslaneckých sněmoven různých zemí, kdy se zamýšlíme nejen nad touto prastarou institucí, ale i nad reprezentanty, jejichž práci snad ovlivňujeme a kteří ovlivňují, možná jen povrchně, náš život.

Galerie etc., Kateřinská 20, Praha 2, Otevřeno: So-Ne 13:00-18:00, výstava potrvá do 23.10.2011