Hledání čínského draka českým rozhlasovým redaktorem

Praha - Na pulty knihkupectví se dostala kniha Hledání čínského draka, která nabízí pohled na Čínu očima Čecha. Jejím autorem je redaktor Českého rozhlasu Jiří Hubička, který v Číně strávil dva roky jako redaktor české redakce Čínského rozhlasu. Kniha je podle jeho slov určena čtenářům se zájmem o skutečný život v Zemi Středu.

Hubička se do Čínského rozhlasu dostal na základě inzerátu, v tamější české redakci spolu s dalšími 14 redaktory připravoval zahraniční vysílání v češtině určené posluchačům v České republice. Jeho kolegy tvořili čínští absolventi bohemistiky, podle Hubičky s různými stupni znalosti češtiny a také různými motivacemi k netypickému studiu - většinou vzešli ze zájemců o některý ze světových jazyků, kteří neuspěli ve velké konkurenci, a museli se proto rozhodnout pro některý „menší“ jazyk.

„Šoků člověk zažívá hodně, Čína vás každý den překvapí a ne vždy jsou to příjemná překvapení,“ říká Hubička a vysvětluje, že největším zdrojem jeho problémů byla neznalost čínštiny - anglicky je sice značené metro, pro další cestování autobusy ale musí člověk znát název cílové stanice napsaný čínskými znaky.

Během jeho pobytu, který si z původního roku prodloužil na dva, poznal Číňany jako vlídné a přátelské jedince, někdy bojující s uzavřeností. Česká republika byla většině z nich zcela neznámá, spojují zemi většinou pouze s hráči fotbalu.