Filmová upoutávka týdne: Spielberg opět spojil síly s Hanksem. Otevřeli kauzu Pentagonu

Steven Spielberg už sice oslavil sedmdesátku, v práci ale zdaleka nepolevuje. Do budoucna má v plánu i pátý díl Indiana Jonese, nejdřív se ale v kinech objeví příběh novinářů ze sedmdesátých let nazvaný Akta Pentagon: Skrytá válka. V tomto filmu už popáté spolupracoval s hercem Tomem Hanksem, naopak poprvé režíroval trojoscarovou Meryl Streepovou. V českých kinech se film představí v lednu.

V sedmdesátých letech stál Steven Spielberg mezi režisérskými osobnostmi Hollywoodu, které definovaly jeho další směřování. Ostatně s Čelistmi je mu připisován vůbec první letní blockbuster. Jeho filmografie se ale nezaměřuje pouze na odlehčenou zábavu, ta je jenom jednou větví. Druhou tvoří vážná dramata, od Schindlerova seznamu přes Zachraňte vojína Ryana po Lincolna a Most špionů.

Steven Spielberg
Zdroj: Eduardo Munoz/Reuters

Do této kategorie spadá i jeho nejnovější kus, který se zároveň vrací do zmíněných sedmdesátých let. Zatímco Spielberg tehdy měnil Hollywood, novináři zase hýbali politikou. Nejslavnější kauzu Watergate nyní ponechme stranou, film Akta Pentagon popisuje méně známý, ale také závažný příběh novinářského boje.

V centru kauzy z roku 1971 byly citlivé materiály o válce ve Vietnamu, takzvané Pentagon Papers, a snaha novinářů o otištění pravdy ohledně skutečného rozsahu amerických akcí v asijské zemi včetně zásahů v Laosu či Kambodži. Materiály tehdy vynesl vojenský analytik amerického ministerstva obrany Daniel Ellsberg. Byl kvůli tomu zažalován a hrozil mu úhrnný trest až 115 let, soud ho ale nakonec osvobodil.

Byť zásadní roli hrála tehdy redakce The New York Times, která s detaily z materiálů přišla jako první, pro Spielbergův film bude důležité osazenstvo novin The Washington Post, které o věci také psalo.

Streepová poprvé, Hanks popáté

Vydavatelkou byla v té době Katharine Grahamová, kterou si zahrála Meryl Streepová, a šéfredaktorem Ben Bradlee, kterého ve filmu ztvárnil Tom Hanks. Zatímco renomovaná herečka s dvacítkou oscarových nominací hraje pod Spielbergovou režií vůbec poprvé, pro Toma Hankse je to už pátá spolupráce.

Tom Hanks
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Pracovní vazby Spielberga a Hankse se datují od devadesátých let. V roce 1998 uvedli válečný film Zachraňte vojína Ryana, o čtyři roky později spolu pracovali na krimi filmu Chyť mě, když to dokážeš, po kterém záhy následovala v roce 2004 romantická komedie Terminál. Více než dekádu se pak Hanks ve Spielbergových filmech neobjevoval. Až v roce 2015 se sešli u dramatu ze studené války Most špionů.

Jelikož je pro Spielberga příznačné, že střídá zábavnější a vážnější snímky (například mezi Mostem špionů a aktuálními Akty Pentagon si dal dětský rozjíveného Obra Dobra), nepřekvapí, že jeho dalším kusem, který do kin zavítá jen dva měsíce po Aktech Pentagon bude akční sci-fi odehrávající se z velké části ve virtuální realitě – adaptace již kultovní knihy Ready Player One.