Filharmonie zahraje skladby z filmů Jurský svět, Star Trek či Ratatouille

Co poslouchají dinosauři, zjistí 7. února i publikum v pražském Rudolfinu, kde Filmová filharmonie uvede suitu z velkofilmu Jurský svět. Skladba je součástí programu zaměřeného na tvorbu amerického skladatele Michaela Giacchina, který svou hudbou doprovodil i třeba Star Trek nebo Ratatouille.

Na soundtracku k filmu Jurský svět, který měl premiéru v červnu minulého roku, Giacchino využil hlavní hudební motiv oscarového skladatele Johna Williamse z prvního filmu z třídílné série Jurský park. S dinosauřími příběhy je jeho kariéra provázaná - poprvé na sebe upozornil hudbou k videohře inspirované snímkem Ztracený svět: Jurský park.

Do hollywoodských studií Giacchinovi pomohl  soundtrack k animovanému snímku Úžasňákovi, za další animák, dobrodružství kulinářské krysy Ratatouille, byl nominován na Oscara, ocenění nakonec obdržel za hudbu k animovanému filmu Vzhůru do oblak.

Mimoto je dlouholetým spolupracovníkem režiséra a producenta J. J. Abramse, skládal hudbu k jeho seriálu Ztraceni, ke třetí Mission: Impossible či ke Star Treku: Do temnoty a připravuje skladby i k pokračování Star Treku s podtitulem Do neznáma, které ale režíruje Justin Lin.

Star Trek: Do temnoty (2013, režie: J. J. Abrams)
Zdroj: ČT24/Paramount Pictures

Na programu pražského koncertu se objeví vedle Jurského parku také hudba ze zmíněného Star Treku a animovaných snímků či z filmu Úsvit planety opic. Zazní v podání Filmové filharmonie a Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity. Koncert je součástí festivalu Film Music Prague, který ještě na červen chystá galakoncert k 50. výročí Star Treku a na podzim hudbu z filmu Pán prstenů: Společenstvo prstenu