Evropské filmové ceny vyhrál Chlast dánského režiséra Thomase Vinterberga

Hlavní cenu letošních Evropských filmových cen si odnesl snímek Chlast dánského režiséra Thomase Vinterberga. Ten získal ocenění i za režii. Slavnostní ceremoniál se kvůli pandemii covidu-19 poprvé konal on-line.

Vinterbergův film Chlast uspěl i v kategorii nejlepší scénář a nejlepší herec, kde si cenu odnesl dánský herec Mads Mikkelsen.

„Moje dcera během natáčení tohoto filmu zemřela. Milovala ho a měla v něm být. Jedinou věcí, která dávala smysl, bylo pokračovat a udělat to pro ni. Vaše hlasy a cena je uctěním její památky. Děkuji vám z celého srdce,“ pronesl Vinterberg.

Mikelsen za výkon ve filmu, který se dostal i do oficiálního výběru na festivalu v Cannes, už letos získal cenu na filmovém festivalu v San Sebastiánu. Snímek se zabývá teorií a následným experimentem, že se rodíme s malým množstvím alkoholu v krvi a že mírná podnapilost může otevřít mysl a podpořit kreativitu.

Mezi herečkami členy akademie nejvíce zaujala Paula Beerová, protagonistka německo-francouzského romantického dramatu Undine. Cenu Fipresci za objev roku získal Carlo Sironi, režisér italsko-polského snímku Sole.

Evropské filmové ceny, které se dříve jmenovaly Felix, udílí Evropská filmová akademie (EFA). O vítězích rozhoduje na 3800 členů EFA. Její novou prezidentkou byla tento týden zvolena Agnieszka Hollandová, která ve funkci vystřídá režiséra Wima Wenderse, prezidenta EFA od roku 1996.

Česká kinematografie zatím v hlavní kategorii těchto cen nebodovala. Letos se o ocenění pro nejlepší film ucházelo Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula. V kategorii nejlepší režie byla nominována Agnieszka Hollandová za snímek Šarlatán o léčiteli Janu Mikoláškovi.