Dobré ráno, Brno! Nový komediální seriál prozradí, jak to (ne)vypadá v televizním zákulisí

Když na Špilberku zhasne noční osvětlení, rozsvítí se v režijní místnosti studia České televize na druhé straně města červené světýlko a společně s ním se rozzáří i oči ostříleného televizního režiséra Mirka Kurše. S moderátorskou dvojicí Radkou a Cyrilem se chystá popřát: Dobré ráno, Brno! Stejnojmenný komediální seriál Jana Prušinovského od 9. ledna vysílá Česká televize. Úvodní díl uvede ale už na Silvestra v iVysílání.

Pro Jana Prušinovského jde už o několikátou spolupráci s Českou televizí – ve Čtvrté hvězdě vzal diváky do jednoho nefungujícího hotelu, seriály Trpaslík a Most! se pustily i do vážnějších témat, jako je nesnášenlivost nebo xenofobie, ovšem s nadsázkou a černým humorem. Tentokrát si Prušinovský dělá „bohapustou legraci“ z televizního vysílání. K seriálu Dobré ráno, Brno! napsal spolu s Tomášem Holečkem také scénář.

Televizní rodina, která se dávno rozpadla

Diváci nahlédnou do zákulisí i rodinných životů lidí, kteří v brněnském studiu připravují ranní show. Jan Kolařík hraje režiséra Mirka Kurše. Milovník piva a žen bojuje každý sudý týden o přízeň vstávajících diváků přes nepřízeň techniky, lidského faktoru, přírodních i hromadných katastrof. Bohužel ve vlastních rukách nemá ani svůj život, natož vysílání.

Přání a rozkazy režiséra ale obětavě plní stárnoucí moderátorka Radka toužící po roli ve filmu. „Mohli jsme ten scénář číst víckrát a pořád jsme se bavili,“ říká představitelka Radky Zuzana Zlatohlávková. Televizní zákulisí je podle ní podobné tomu divadelnímu. „Pohádáte se, zpanikaříte, nastane hysterie – a potom jdete před diváky, kteří vůbec nic netuší. Ten střih je nádherný.“

Ondřej Kokorský jako moderátor Cyril je srdcař s vášní pro alternativní způsob života. Dávno rozpadlou televizní rodinu doplňuje mladá rosnička Andrea, která je pro kariérní postup schopná udělat cokoliv. „Mladá holka, která nemá žádné zkušenosti, účastnila se soutěže miss, je hodně ambiciozní, není úplně nejinteligentnější, je naivní a trošku hysterická,“ popisuje ji herečka Simona Lewandowská.

Moderátoři Dobrého rána: V něčem se poznáváme

Inspiraci k námětu čerpal Jan Prušinovský přímo v brněnském televizním studiu. Dramaturgii skutečného Dobrého rána se podle svých slov snažil co nejvíce okopírovat například ve výběru témat, které se na obrazovce rozebírají, i pravděpodobných hostů. Do seriálového ranního vysílání pozvání přijali třeba Jiří Pavlica nebo Halina Pawlowská. A jednu z maskérek si zahrála písničkářka Nikola Mucha.

Postavy televizního týmu jsou ale smyšlené. „Asi můžu rovnou říct, že Soňa nefetuje a já nechodím nahý po šatně,“ prozradil o sobě a své kolegyni Soně Baranové jeden z moderátorů skutečného Dobrého rána Ondřej Blaho.

ČT uvede komediální seriál o brněnském vysílání (zdroj: ČT24)

„Myslím, že budeme mít co dělat, abychom našim blízkým a přátelům vysvětlili, že to není o nás, na druhou stranu některé věci jsou tam tak realisticky zachycené, že se divák skutečně podívá do zákulisí,“ dodává. „V postavách, doufám, žádné společné prvky nenacházíme, ale v mikroklimatu týmu ranního výsílání rozhodně,“ přitakává jeho spolumoderátorka.

ČT si dělá legraci sama ze sebe

Jan Prušinovský zdůrazňuje, že stejně jako třeba v seriálech Most! nebo Okresní přebor jde o legraci s úctou. „Člověk si utahuje z prostředí, které má rád. Není to tak konfliktní, jak se zdá. Možná na to jen nejsme zvyklí, dělat si legraci z instituce,“ podotýká.

„Je to fenomén, který tu ještě nebyl, ale je známý třeba v BBC, že si taková organizace umí udělat legraci sama ze sebe. A pokud to tak diváci budou brát, tak se budou královsky bavit,“ radí další z moderátorů reálného Dobrého rána Aleš Zbořil.