Do desítky nejlepších (a málo známých) galerií patří i Kampa

Pražské Museum Kampa se ocitlo mezi desítkou nejlepších a přitom málo známých muzeí v Evropě, které svým čtenářům doporučil známý britský deník The Guardian. Galerii moderního umění, kterou na Kampě vybudovala mecenáška Meda Mládková, doplňují například Muzeum karikatury ve Varšavě anebo budapešťské Vasarelyho muzeum.

The Guardian upozorňuje, že návštěva některého z evropských měst se pravděpodobně neobejde také bez návštěvy nějakého muzea. A proč se nevyhnout těm nejznámějším a nevyzkoušet raději některou z „vynikajících alternativ“?

Prestižní list hned v čele textu doporučuje pražské Museum Kampa, v jehož okolí vzbuzuje pozornost řada žlutých tučňáků výtvarné skupiny Cracking Art nebo skupina mohutných lezoucích miminek z dílny Davida Černého. Deník připomíná, že uvnitř muzea jsou k vidění působivé sbírky umění dvacátého století a že krátkodobé výstavy se věnují expozicím takových tvůrců jako Yoko Ono, Andy Warhol nebo Julian Opie.

Pražskou galerii v nabídce doplňují třeba Muzeum karikatury ve Varšavě, budapešťské Vasarelyho Muzeum, pařížské muzum Ossipa Zadkina, Designpanoptikum v Berlíně anebo CaixaForum v Madridu. Celý seznam najdete zde.

Museum Kampa od svého otevření v roce 2003 spravuje sbírky středoevropského moderního umění a děl Františka Kupky a Otto Gutfreunda. Pravidelně ale připravuje krátkodobé výstavy i dalších českých a zahraničních tvůrců.