Dětská kniha? Indián, závod, poklad, lidojedi!

Praha - Jak zaujmout kluky, kteří mají rádi auťáky, postavou indiána? Přeci posadit indiána do auta! Tak si Pavel Čech odpověděl na zásadní rodičovskou otázku a vzhledem k tomu, že je také ilustrátorem, dal se do kreslení.

„Vzpomínám na to, že jsem sedl ke stolu a začal jsem si kreslit auta, která jsem nikdy předtím neudělal. Začalo mě to kupodivu bavit a vznikl první příběh Veliký závod. Je to o indiánovi Rychlé Veverce, jak řídí závodní auta a nakonec F1,“ vypráví Čech.

Držitel letošní ceny Magnesia Litera za dětskou knihu (Listonoš vítr Radka Malého) nedávno vydal další titul. Opět se vrátil k úspěšným příběhům indiána Rychlé Veverky, tentokrát ho však poslal na opuštěný ostrov hledat Poklad, jak zní název sešitu.

„Zase jsem hledal atributy dětské literatury, které platily ještě za mého dětství. Říkal jsem si, že tam musí být poklad, mapa s ostrovem a lidojedi. A všechno jsem tam nacpal,“ popisuje Pavel Čech svou tvůrčí metodu.

Pavel Čech / Velký závod
Zdroj: ČT24

Obrazy maluje olejem, indiánský komiks ale vznikal tužkou nebo perem: „Obálka je klasická olejomalba, ale jinak jsou to různé tvrdosti tužky nebo perokresba vybarvená anilínkama nebo vodovkama. Jsou tam i koláže nebo nalepené obrázky.“

Po prvním albu, které se věnovalo autům, přináší druhý díl příběhu Rychlé Veverky řádnou porci námořních dobrodružství. A autor už myslí na třetí pokračování.

Další příběh Rychlé Veverky (zdroj: ČT24)