Das Filmfest přiblíží život Schwarzenberga i Sissi. Zahájí ho příběh posledního popraveného v Německu

Das Filmfest pošestnácté do českých kin dovezl německy mluvené filmy. Aktuální tvorbu Německa, Rakouska a Švýcarska představí postupně od 20. října do 11. listopadu v Praze, Brně a také Olomouci. Zahajovací snímek Střela zblízka odvypráví dramatický příběh Wernera Teskeho, jenž byl posledním popraveným vězněm v Německu.

Snímek Střela zblízka osobně v Praze uvede režisérka Franziska Stünkelová. Hrdina filmu Werner Teske pracoval pro východoněmeckou tajnou službu Stasi, nakonec byl ale sám zatčen a odsouzen za špionáž a pokus o útěk z NDR. Jeho poprava v roce 1981 je poslední popravou v Německu.

V programu letošního Filmfestu se najde více titulů založených na reálných osudech. Život před pádem železné opony připomíná i snímek Milý Thomasi o spisovateli, režisérovi a provokatérovi Thomasi Braschovi. Blíže současnosti se odehrálo drama švýcarského páru, který byl v roce 2011 unesen Talibanem. Snímek podle této události uvádí Das Filmfest pod názvem A zítra budete mrtví.

Festivaloví diváci nahlédnou také díky snímku Jízda na hraně do přelomového závodu rakouského lyžaře Franze Klammera, který triumfoval na olympiádě roku 1976 v Innsbrucku. A k mýtu spojeném s císařovnou Sissi se vrací historický velkofilm Korzet.

Střela zblízka
Zdroj: Das Filmfest

Současné vztahy i blízká budoucnost

Vedle historických témat řeší snímky v programu Das Filmfestu hledání osobní svobody, mezilidské vztahy i vize blízké budoucnosti. Dva zcela odlišné pohledy na život migrantů nabídnou snímky Toubab a Nico. Zatímco Toubab je malý kriminálníček, který využívá mezer v německých zákonech a pro to, aby nebyl deportován, udělá téměř cokoli, Nico na sobě tvrdě pracuje a snaží se vyrovnat s traumatem z rasistického útoku.

Generaci, která se bojí závazků a raději dává přednost volným vztahům, mají v hledáčku filmy Diagnóza: neschopni vztahu (Generation Beziehungsunfähig) i 99 Moons. Svou cestu k vnitřní svobodě i nalezení vlastní identity pak podnikají hrdinové filmů Ivie jako Ivie a Neubau. V prvním případě se musí vyrovnávat s každodenním rasismem, ve druhém pak s vlastní sexuální orientací.

Hyperland
Zdroj: Das Filmfest

Pohled do možné blízké budoucnosti digitalizovaného světa nabídne Hyperland. Nadvládu v něm převzaly sociální sítě a činy každého jednotlivce hodnotí veřejnost prostřednictvím karmických bodů. V budoucnosti se odehrává sci-fi Rubikon líčící boj lidstva o přežití na vesmírné stanici.

Pocta Fassbinderovi a dokumenty

Samostatná retrospektiva se věnuje jedné z nejvýraznějších osobností německé kinematografie Rainerovi Werneru Fassbinderovi. Vedle zrestaurovaného titulu Berlin Alexanderplatz uvede mimo jiné Manželství Marie Braunové, oceněné Stříbrným medvědem na Berlinale.

Dokumentární výběr uvede snímek Můj otec, kníže. Intimní portrét vztahu Karla Schwarzenberga a jeho dcery Lily Schwarzenbergové, která je společně s Lukasem Sturmem zároveň i režisérkou filmu. Dokumentaristé přiblíží také Práci na černo ve Švýcarsku či práci investigativních novinářů Süddeutsche Zeitung. Současné prostředí sociálních sítí odkrývá dokument o teenagerské influencerce Leoobalys.

Všechny filmy jsou uváděny s českými a ve většině případů i s anglickými titulky. V Praze potrvá Das Filmfest do 26. října. Od 2. do 6. listopadu se přesune do brněnského kina Art a od 1. do 11. listopadu se poprvé koná i v Olomouci v sále Mozarteum Arcidiecézního muzea. Součástí přehlídky je i program pro profesionály.