ČT nabídne ochutnávku Anglických jahod

Praha - Film o natáčení snímku Vladimíra Drhy Anglické jahody nabídne v sobotu 23. srpna v půl třetí odpoledne první program České televize. Příběh podle scénáře Martina Šafránka se odehrává v roce 1968 a vypráví příběh mladých lidí, kteří se ocitli v nesprávnou dobu na nesprávném místě. Dějinná křižovatka sovětské okupace Československa v srpnu roku 1968 přerve jejich sen o svobodě.

Hlavní hrdina Tomáš (hraje Ivan Lupák) má odjet na sběr jahod do Anglie. Místo toho zamíří se svou dívkou Táňou (Marie Štípková) na chatu do Davle, kde se objeví ruský dezertér. Píše se dvacátý srpen a druhého dne má Tomáš odjet. Nic ale nedopadne tak, jak si hrdinové plánují.

Vedle ústřední dvojice dosud neznámých herců z pražské DAMU se ve filmu objeví i Viktor Preiss, Pavla Tomicová nebo Jana Brejchová - ta zde poprvé ve svém životě hraje komunistku, podle režisérových slov hodnou, ale mazanou babičku. „Postavy ve filmu nejsou černobílé, ukazujeme, že Rusové i komunisti byli normální lidé,“ dodává Drha. Ruského dezertéra ztvární v Rusku velmi populární herec Alexej Bardukov.

„Příběh o vztahu dvou mladých lidí by se mohl odehrát v každé době, ale události srpna roku 68 ho zásadně ovlivnily. Osudy těch hrdinů by se vyvíjely úplně jinak, kdyby nebylo toho dne,“ popisuje příběh režisér Drha. Upozorňuje ale, že Anglické jahody nejsou politickým plakátem, ale příběhem lidí na obou stranách barikády - okupovaných i okupantů. „Možná budu obviňován, že nadržuji okupantům a já to přijímám,“ říká režisér na závěr Filmu o filmu Anglické jahody. Zároveň ale dodává: „Je to film o lidech, ne o politice!“

Autorem dokumentu je režisér Karel Spěváček, který stojí zároveň za dvěma videoklipy ke snímku. Hudební doprovod Anglických jahod tvoří originální skladby neodmyslitelně spjaté s 60. lety a muzika mladého skladatele a písničkáře Tomáše Kluse.

Film vzniká v koprodukci se Slovenskem a Ukrajinou, v kinech se objeví 13. listopadu tohoto roku.