Co bylo před Pánem prstenů? Prozradí „nová“ Tolkienova kniha Pád Gondolinu

V srpnu vyjde nová kniha J. R. R. Tolkiena Pád Gondolinu. Rukopis připravil autorův syn Christopher. Zpráva o vydání dalšího rukopisu britského spisovatele je překvapením i pro znalce jeho díla. Dosud se domnívali, že poslední knihou byl spis Beren a Lúthien. Tolkien napsal Pád Gondolinu, když se uzdravoval po svém nasazení v bitvě na Sommě během první světové války.

Při nejkrvavější bitvě první světové války padl jeden a půl milionu vojáků. Jen zázrakem mezi třemi sty padesáti tisíci britskými oběťmi nebyl i J. R. R. Tolkien. Jako spojovací důstojník byl často na mušce, ve válce viděl umírat své přátele.

Aby alespoň na chvíli unikl děsivé realitě, začal psát první náčrty příběhů o Středozemi. Někdy pod svíčkou ve stanu, jindy ale během palby přímo v zákopech. Významnou část příběhů dopsal na marodce, kde se vzpamatovával ze zákopové horečky. Odsud vzešly živé popisy bitev, které čtenáři znají z trilogie Pána prstenů, a příběhy o malých hobitech houževnatě vzdorující silnějšímu protivníkovi.

Během rekonvalescence vznikla pak kniha Pád Gondolinu. Zatímco děj Pána prstenů popisuje události takzvaného třetího věku, Pád Gondolinu se odehrává ve věku prvním. V příběhu figuruje temný pán, elfové a velké armády dobra a zla. Čtenář se setká s obry a démony a všimne si řady odkazů, které se později obejvují právě v Pánovi prstenů. Například Gandalfův meč, jímž zabije démona v Morii, patřil královi Gondolinu.

Pád Gondolinu vyjde v angličtině v srpnu. Česky knihu vydá i nakladatelství Argo, termín ale zatím nezná. Jisté je, že čtenáři si novinku v češtině přečtou dříve než předchozí Beren a Lúthien. Vydání veršovaného spisu totiž brzdí náročnost překladu.