Česko láká americké filmaře. Do Varů přijeli i zástupci studia Universal

Do Česka by mohlo přijet víc filmařů z Ameriky (zdroj: ČT24)

Pobídky často rozhodují o tom, v jaké zemi filmaři budou natáčet. Česko nově vrací pětinu nákladů. K natáčení v kulisách českých ulic i hradů se snaží nalákat také americké produkce. V loňském roce jich bylo minimum. Velcí američtí producenti se teď ale setkali s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) v Karlových Varech, kde se koná 51. ročník filmového festivalu. Byli mezi nimi i představitelé jednoho z hlavních hollywoodských hráčů - studia Universal.

„Jsem rád, že zástupci amerických filmových studií přijeli do Varů, účastní se festivalu, seznámí se s atmosférou. Využili jsme to také k jednáním, jak dostat do České republiky více amerických produkcí, zejména pokud jde o možnosti televizních seriálů,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

V České republice v minulosti natáčela řada velkých produkcí, šlo i o filmové série Mission: Impossible nebo Letopisy Narnie. Zahraniční produkce často přitahují historické lokality i profesionální zkušenosti českých řemeslníků. Velké slovo mají ale i náklady, respektive kolik produkce mohou ušetřit díky pobídkám. Pro Česko je to zase otázka toho, jestli filmaři peníze utratí tady, nebo skončí v jiné zemi. Pobídky jsou totiž spíš investice než dotace.

Loni v českých lokacích točilo 66 štábů z ciziny. Z Ameriky přiletěly pouze tři, i tak utratily více než miliardu korun. Dveře se teď proto snaží Česko otevřít i hollywoodskému obrovi Universal Studios, jehož zástupci letos přijeli do Karlových Varů. V loňském roce mělo studio Universal na severoamerickém kontinentu největší tržby ze všech. Pomohly mu k tomu hity jako Jurský svět, Rychle a zběsile 7 nebo Mimoňové.

„Myslím, že právě takovéto schůzky a návštěvy amerických producentů jsou krokem správným směrem, protože mohou přinést prospěch oběma stranám, natočit filmy a dát práci místním,“ uvedl americký velvyslanec Andrew Schapiro.

Pro filmaře má stát připraveno 800 milionů

Česko nově vrací filmovým produkcím pětinu nákladů, vyčleněných má 800 milionů korun. Oproti dřívějšku je možné žádat o podporu celý rok. „Do budoucna můžeme být otevření, ale v tuto chvíli je to dobrá hladina, s kterou můžeme fungovat a nabízet rodinné stříbro, za kterým sem jezdí filmaři z celého světa,“ podotknul ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Klidnější by po změnách mohli být i tuzemští filmaři. Státní fond kinematografie totiž bude pravidelně ze státního rozpočtu dostávat zhruba 180 až 200 milionů ročně. Peníze mají podpořit hlavně výrobu českých filmů a jejich propagaci v zahraničí.