Ceny Muriel vyzdvihly opráski nejen sčeskí historje. Nejlepší komiks přibližuje hrdinu heydrichiády

Hlavní cenu České akademie komiksu obdržel ve čtvrtek večer Článek II. Kniha Jiřího Šimáčka a Jána Lastomírského se odehrává v období protektorátu. Publikace si z udílení výročních komiksových cen Muriel odnesla také ocenění za nejlepší komiksovou knihu a nejlepší scénář. V dalších kategoriích si porota všimla titulů Traum či Zpráva pro Adolfa anebo Oprásků sčeskí historje.

Článek II. porotu v záplavě didaktických komiksů na historické téma zaujal souhrou scénáře a expresivní kresby. Propojení příběhu konkrétního obyčejného hrdiny se širším historickým kontextem vytváří nepřehlédnutelné a vyvážené dílo, uvedli členové akademie komiksu.

Děj pokrývá období od příchodu Reinharda Heydricha do Prahy, začíná podzimem 1941 a končí popravou Vladimíra Petřeka. Jako hlavní postavu si autoři zvolili právě tohoto kaplana pravoslavného kostela, kde se ukrývala skupina výsadkářů po atentátu za zastupujícího říšského protektora.

Název knihy – Článek II. – odkazuje k protektorátnímu nařízení, podle něhož budou osoby, které se na atentátu podílely, nebo ti, kdo takovým lidem pomáhali, zastřeleni i se svou rodinou.

Traum a Zpráva pro Adolfa získaly dvě ceny

K době druhé světové války se rovněž vztahuje oceněná Zpráva pro Adolfa. Propojuje osudy tří lidí, kteří mají shodné křestní jméno, ale rozdílné osudy. Mezi nimi i nacistického diktátora Hitlera.

Autor komiksu Osamu Tezuka patří podle poroty ke komiksovým klasikům a už samotné představení jeho osobité tvorby českým čtenářům je zásadní počin. Tento názor potvrdilo udělení ceny za nejlepší překladový komiks, která patří nakladatelství Crew, a také za nejlepší překlad Anně Křivánkové.

Po dvou cenách získala i série Traum. Tomáš Motal v ní mísí vizuální styl čerpající z estetiky gothic rocku, filmu noir a metalu. Získal za ni cenu pro nelepší kresbu i nejlepší krátký komiks. Podle poroty Traum ukazuje Motala jako originálního autora, který zdatně v příbězích z paralelního světa mísí popkulturní odkazy s historickými událostmi a vyprázdněnou symbolikou totalit.

Kalendář Opráski sčeskí historje na rok 2019
Zdroj: Grada

Ceny Muriel si odnesl i kreslíř Jaz za Opráski sčeskí historje (nejlepší strip), Pavel Čech za pátý díl Dobrodružství rychlé veverky (nejlepší komiks pro děti) a Barbora Satranská, která zaujala nejlepším studentským komiksem Spořilov

Ocenění za přínos českému komiksu tentokrát patří Galerii Klatovy / Klenová za uspořádání třetího česko-německého komiksového sympozia, jehož tématem byl Faust. Do komiksové síně slávy byl uveden Ivo Pechar, významný scenárista komiksových seriálů v 70. a 80. letech, například Profesora Dugana nebo Pavouka Nephila.