Bylo nás pět v normalizaci. Knižní klub podruhé ocenil Martina Sichingera za nejlepší rukopis

Laureátem Literární ceny Knižního klubu se stal Martin Sichinger s tragikomickým románem Zítra přijde Olah. Líčí dospívání v omsdesátých letech na československém maloměstě. Autor tuto cenu získal již podruhé. Ocenění náleží dosud nevydaným rukopisům, letošní vítězná kniha se ke čtenářům dostane během září.

Vítězný román Zítra přijde Olah by se dal podle pořadatelů charakterizovat jako „Bylo nás pět za časů normalizace“.  Tragikomický příběh zasadil autor do šumavského pohraničí, tamní život zprostředkovává očima Michala Zídka, žáka 7. C vimperské Základní školy československo-sovětského přátelství. 

Hlavní hrdina a jeho spolužáci „národnostně pestrého původu“ prožívají svá chlapecká dobrodružství. Hrají si na indiány, ale také běhají v plynových maskách při branném cvičení. Do světa dětských her zasahuje šikana od starších dětí, zákeřnost učitelů a především tragická smrt jednoho z kamarádů, po níž chlapci musejí projevit vůči tlaku komunistické ideologie skutečnou odvahu a hrdinství. 

Zítra přijde Olah
Zdroj: Euromedia

Název knihy Zítra přijde Olah odkazuje ke jménu jedné z postav – mlčenlivému romskému spolužákovi, který jednoho dne přibude do třídy a svérázným způsobem si získá úctu ostatních. 

Vítězem už podruhé

Nejlepší rukopis vybírá odborná porota složená ze spisovatelů a publicistů. V té letošní zasedli například Tereza Brdečková nebo Pavel Janáček. Odměnou vítězi je vydání knihy a prémie sto tisíc korun. Autory nevydaných textů porotci při posuzování neznají.

Šestapadesátiletý Sichinger v Literární ceně Knižního klubu uspěl už v roce 2008 svým románovým debutem Cukrový klaun. Odehrává se v blízkosti zaniklých vesnic u bývalých grafitových šachet na Šumavě. I další Sichingerovy knihy, rodáka z Vimperka, se z velké části dotýkají šumavských lokalit. 

Vítězné tituly provázely úspěchy i skandály

Literární cena Knižního klubu se udělovala poosmadvacáté. Některé vítězné tituly předchozích ročníků se objevily i v nominacích či mezi oceněnými Magnesie Litery. Týká se to románů Děvčátko, rozdělej ohníček Martina Šmause, Zvuk slunečních hodin Hany Andronikové a Tapetář Emy Labudové.

Cena k sobě ale přitáhla i nevyžádanou pozornost, když v roce 2009 vyhrála novela Bílej kůň, žlutej drak. Ukázalo se, že autorem příběhu z vietnamské komunity v Česku není uváděná Lan Pham Thi, ale že jde o pseudonym spisovatele Jan Cempírka. Vietnamská mystifikace podle něj odhalila, že díky dobrému marketingu se i průměrný text může stát událostí.