Byli posledními novináři v okupovaném Mariupolu, teď posuzují Czech Press Photo

Jevhen Maloletka a Mstyslav Černov zůstali jako poslední novináři v obléhaném Mariupolu. Díky jejich práci se veřejnost dozvěděla například o ruském útoku na mariupolskou porodnici, který se stal symbolem brutality této války. Fotografie nejen z obléhaného města vystavují nyní v galerii Czech Photo Centre v Praze, kde zároveň zasedli v porotě letošního ročníku Czech Press Photo.

Je zvykem, že soutěž Czech Press Photo uvozuje představení tvorby některého z porotců. V osmadvacátém ročníku i s přihlédnutím k válce na Ukrajině, která zásadně poznamenala dění v tomto roce, zahájení patří pracím dvou ukrajinských fotožurnalistů.

Fotografové agentury AP Jevhen Maloletka a Mstyslav Černov informovali do poslední chvíle z obléhaného Mariupolu. Stejně jako další obyvatelé půlmilionového města se museli obejít bez elektřiny, telefonického signálu, vody či dodávek jídla. Komunikovat mohli pouze přes satelitní telefon. Z Mariupolu přesto dokázali světu poslat cenné aktuální svědectví.

Kvůli snímkům, které odporovaly obrazu vytvářenému ruskou propagandou, zapsala ruská armáda oba fotografy na seznam nežádoucích osob. V kritické chvíli se ukrývali – převlečení za lékaře – v mariupolské nemocnici. Odtud je evakuovali ukrajinští vojáci.

Mrazivé, ale potřebné svědectví

V galerii Czech Photo Centre je vystaveno kolem padesáti snímků z Mariupolu. Na obrazovkách galerie promítá ještě snímky z poslední doby. Oba fotografové dění na Ukrajině totiž nadále dokumentují.

„Z jejich fotografií mrazí, ale je potřeba, aby se vědělo o příbězích, které se dějí. A to je úloha novinářských fotografů – přinášet pravdivé příběhy obyčejných lidí,“ podotýká ředitelka společnosti Czech Photo Veronika Souralová. Vystavené snímky přitom nezachycují jen dramatické momenty, ale i „normální“ život, který se lidé snaží vést v krytech.

Výstava s názvem „Obležení Mariupolu, poslední novináři v okupovaném městě“ zůstane přístupná do začátku prosince. Vernisáž zároveň zahájila zasedání poroty letošního ročníku Czech Press Photo.

Do Czech Press Photo se přihlásilo na 230 fotografů

Mezi porotci zasedli i Jevhen Maloletka a Mstyslav Černov. „Bylo to velmi komplikované. Psali jsme žádost na ukrajinské ministerstvo kultury,“ podotýká k osobní účasti fotografů Souralová. Stejně jako další dospělí muži by kvůli válečnému stavu jinak nemohli opustit ukrajinské území.

Snímky do soutěže mohli fotografové přihlašovat během září, podle Souralové své práce přihlásilo na dvě stě třicet autorů. „Očekáváme nejvíce fotografií na téma Ukrajiny, uprchlíků, požárů v Česku a chybět nebudou ani ty z pohřbu královny,“ podotýká ředitelka Czech Photo.

Vítězové v osmi kategoriích a nejlepší fotografie roku 2022 budou oznámeni na zahájení výstavy nominovaných i oceněných na konci ledna. Konat se bude v Národním muzeu.

Fotografické svědectví z Mariupolu na výstavě v Czech Photo Centre (zdroj: ČT24)