Brněnský Michelangelo poznal polystyrenový kámen a opravdovou bolest

Životní příběh jednoho z géniů italské renesance vypráví Národní divadlo v Brně. Na scéně Reduty uvedlo historickou fresku Kámen a bolest o Michelangelovi Buonarrotim. Diváci měli původně představení vidět už koncem prosince, kvůli zranění představitele hlavní role Jana Grundmana musela být premiéra ale posunuta na březen.

Kámen a bolest je původně románem Karla Schulze. Ten zamýšlel vytvořit třídílnou epopej, předčasná smrt mu ale dovolila dokončit pouze první díl (vyšel v roce 1942),  kdy je Michalangelovi teprve třicet let, a rozepsat druhý. Do divadelní podoby Schulzův text převedla Lenka Lagronová.

Román zachycuje vrchol a rozklad renesančního období na postavě italského sochaře Michelangela, který zápasí nejen s nepříznivými okolnostmi, ale i s vlastními vášněmi a tvůrčí individualitou. V dramatizaci se spolu s ním objeví na jevišti i další významné osobnosti italské renesance - malíř Leonardo da Vinci, politik Niccolò Machiavelli či vlivná rodina Medicejských.

Michelangelo se v inscenaci musí vyrovnat s nepřízní osudu. Ta potkala i jeho představitele Jana Grundmana. Na generální zkoušce si totiž zlomil patu a premiéra se musela o necelé tři měsíce posunout. „Pravdou je, že mám nohu ještě v rekonvalescenci. Skákal jsem z výšek, což teď nemůžu, takže některé věci se změnily, ale divák určitě nebude ochuzený,“ přislíbil herec.

V Brně uvedli divadelní adaptaci románu Kámen a bolest (zdroj: ČT24)

Scénu i kostýmy tvůrci, navzdory renesančnímu tématu, pojali jednoduše. Dominují jí bílé kameny, tedy polystyren v surové podobě. „Hledali jsme, jak by historický námět zapadl formálně do architektury divadelní budovy a také do současného pocitu mladých lidí,“ vysvětlil režisér Marián Amsler. 

Nahlédnout do života mladého Michelangela mohou diváci v brněnském Národním divadle v průběhu března ještě pětkrát.