BrComicon - první setkání komiksových fanoušků na Moravě

BrComiccon - setkání komiksových fanoušků (zdroj: ČT24)

První ročník takzvaného BrComiconu odstartoval v Brně. Setkání fanoušků komiksu se tam koná vůbec poprvé. Připraveny jsou jak přednášky, tak třeba setkání s vydavateli nebo začínajícími kreslíři.

Chodících dvojníků superhrdinů je na BrComiconu pár. Na podobných akcích v cizině jich ale bývají stovky. „V zahraničí mají komiksy statisíce fanoušků, zaplňují výstaviště, jezdí tam američtí komiksoví scenáristé. To tady bohužel není možné," uvedl organizátor akce Ondřej Král. Historicky první setkání fanoušků komiksu na Moravě se tak v Brně koná v jedné škole.

Komiks za 45 minut

Na brněnském setkání si mohli příznivci nejen Marvelova světa vyzkoušet nakreslit vlastní komiks. „Dávám prostor i českému komiksu. Hlavně začínajícím kreslířům. Máme tu workshop nebo panel nezávislých kreslířů, kde mohou představit své komiksy,“ dodal Král.

Šanci ukázat svůj um dostali už dnes. Zájemci si vybrali ze tří témat a za 45 minut na jeden list papíru stvořili nový příběh. „Můj vychází z jednoho citátu Larse von Triera. Když se člověk podívá na zahradničení,  je to velmi klidná činnost. Z pohledu té zeleniny jde ale o genocidu,“ popsala svou práci vítězka soutěže v rychlokreslení Jana Mášová.

Kromě workshopů kreslení se ale zájemci mohou zúčastnit i různých přednášek. Na BrComicon v neděli přijede například Ondřej Bláha, který se komiksu věnuje akademicky, a bude rozebírat současný český komiks. O den dříve akci navštíví Jiří Pavlovský z nakladatelství Crew. Kreslíři, postavy ze Star Treku či jiných seriálů a komiksů budou školu obývat až do neděle.