Artbanka umělecká díla prodává i pronajímá

Praha - V neděli byl slavnostně zahájen provoz nového výstavního prostoru pro mladé umění - Artbanka Museum of Young Art. Stěžejní díla současného umění i tvorbu studentů z vysokých uměleckých škol budou nově hostit prostory Colloredo-Mansfeldského paláce v Karlově ulici. Prostory starého paláce se provozovatelům muzea podařilo zvelebit během čtyř týdnů. Rozsáhlá rekonstrukce budovu ale ještě čeká.

„Zprovoznění paláce ještě před rekonstrukcí má být svědectvím o necitlivých stavebních úpravách, které byly na památce provedeny před rokem 1989 a jež jsou nyní součástí expozic,“ za organizátory informovala Diana Mužíková. Podle ní má projekt za cíl stát se centrem současného mladého umění.

„Výtvarná koncepce Artbanka Museum of Young Art spočívá v kombinaci stálé a proměnlivé expozice, složené ze stěžejních děl posledních 20 let v českém výtvarném umění a programu Young visual art - prostoru věnovaného jednotlivým vysokým uměleckým školám z České a Slovenské republiky, které zde prezentují díla svých studentů, absolventů i pedagogů,“ přiblížil expozici Petr Šec, spoluzakladatel Artbanky. Autorem konceptu tohoto projektu je slovenský kunsthistorik Vlado Beskid, který je zároveň i šéfkurátorem bienále mladého umění Scooter.

Z Colloredo-Mansfeldského paláce informuje Pavla Sedliská (zdroj: ČT24)

Muzeum sloužící zároveň jako půjčovna děl, chce nejenom rozhýbat trh se současným uměním, ale pomoci i české věřejnosti, aby si k němu našla cestu. Cena za pronájem jednoho díla by neměla překročit 10 tisíc korun za rok. „Projekt se netýká jen vizuálního či výtvarného umění. Je to společenský projekt. Naše tradice je spíše divadelní, kam rádi chodíme. Tato akce by chtěla přitáhnout lidi více do galerií,“ doplnil Šec.

Do Colloredo-Mansfeldského paláce se tak po desítkách let opět vrací tvorba mladých umělců. V 19. století zde totiž vystavoval umělecký spolek s názvem Krasoumná jednota, který byl založen roku 1835 Společností vlasteneckých přátel umění - předchůdkyní dnešní Národní galerie.

Po nedělním slavnostním otevřením čeká Artbanka Museum of Young Art týdenní zkušební provoz. Naplno by své brány mělo muzeum otevřít 21. června.