Album vyjde v květnu, nejsem v důchodu, přesvědčil fanoušky Kendrick Lamar

Kendrick Lamar oznámil, kdy vydá nové album (zdroj: ČT24)

Kromě pár hostujících vystoupení na koncertech jiných hudebníků se Kendrick Lamar v posledních letech držel víceméně v tichosti. Nyní americký rapper oznámil, že po pětileté pauze přichází s novým albem. Nahrávka s názvem Mr. Morale & The Big Steppers vyjde v polovině května.

Mlčení Kendricka Lamara vedlo jednoho z fanoušků k oznámení, že jeho idol odešel do důchodu. Rapper na ironický tweet k překvapení nejen autora zprávy reagoval – odtajnil datum vydání nového alba.  Nahrávku Mr. Morale & The Big Steppers si bude možné poslechnout od 13. května.

Slavný rapper připojil rovněž informaci, že na vydání se podílí jeho nová společnost. V hiphopové komunitě se ihned začalo spekulovat, že dlouho očekávanou novinkou se Lamar rozloučí s labelem, s nímž spolupracoval sedmnáct let.

Narušená komfortní zóna

Že pracuje na posledním albu pod hlavičkou Top Dawg Entertainment, naznačil Lamar už loni v létě, kdy fanouškům vzletně vysvětloval svou odmlku: „Mou komfortní zónu narušila láska, ztráta a smutek. Božské záblesky ale promlouvají skrze mou hudbu a rodinu. Zatímco se svět kolem mění, přemýšlím o tom, na čem mi nejvíc záleží. Na životě, ve kterém přistanou má příští slova.“

Z hudební branže ale úplně nezmizel. Několik písní složil pro soundtrack k filmu Black Panther a spolupracoval na desce svého bratrance Babyho Keema. Pro nedočkavé fanoušky taky odehrál několik koncertů v malých klubech. „Mám to rád jako za starých časů. Nemám rád, když je na pódiu moc lidí. Líbí se mi, když se fanoušci soustředí jen na mě. Když je veškerá pozornost na jednu osobu,“ uvedl.

Odtud to všechno pramení

Sólově se naposledy ohlásil Grammy oceněnou deskou Damn, která mu vynesla i Pulitzerovu cenu. Jako prvnímu hudebníkovi mimo žánr klasika a jazz. V písních se dotýká duchovních témat, osobní integrity nebo vykořenění. Ve specifické dynamice a slovních hříčkách. Mezi hiphopery má pověst nejlepšího textaře své generace.

V Lamarově hudbě je pořád přítomná neutěšenost rodného kalifornského Comptonu, který figuruje na předních místech žebříčků nejchudších amerických měst s nejvyšší kriminalitou a nezaměstnaností. Svědkem první vraždy byl v pěti letech.

„Je to asi tím, že jsem měl jako dítě velkou představivost. Odtud to všechno pramení. Asi ze všech těch omalovánek. Vnímal jsem věci ještě dřív, než jsem byl o nich schopen mluvit nebo psát,“ připustil.

Jen co začal vydělávat, věnoval místní škole a komunitnímu centru v přepočtu několik milionů korun. Hudební oddělení mohlo nakoupit nové nástroje a založit kapelu. Dnes má díky tomu comptonská střední škola jeden z nejlepších programů ve Spojených státech.