Zisky Lesů ČR lámou rekordy

Hradec Králové – Státní podnik Lesy České republiky (LČR) za první tři čtvrtletí vydělal 2,42 miliardy korun. Loni přitom jeho hrubý zisk za stejné období činil 280 milionů korun. Dosavadní průběžný zisk je tak nejvyšší v historii podniku. Rekord by navíc mohl padnout i v příštím roce. Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy totiž podnik může v roce 2011 utržit za dřevo o 70 procent více než letos, tedy 7,67 miliardy korun.

Firmě se daří i přes ničivé povodně

Generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora

„Předpokládáme, že v nastaveném trendu budeme pokračovat.“

Za dobrým výsledkem do září stojí podle firmy restrukturalizační program, úspory a růst cen dříví. Podnik také zopakoval, že růstu zisku dosáhl přesto, že musí odstraňovat následky letošních povodní a větrných kalamit.

V současnosti Lesy ČR vyhodnocují jednoroční tendry na práce a prodej dřeva ve státních lesích v roce 2011. Podle týdeníku Ekonom vyhrála tendr Lesů na lesnické práce firma České dřevařské závody. Získala třetinu ze 108 jednotek.

Vítěz lesních tendrů - České dřevařské závody

Do soutěží o kontrakty se přihlásilo 67 lesnických firem. Hodnota soutěžených prací dosahuje zhruba 2,6 miliardy korun. Hlavním kritériem pro výběr má být nabídnutá cena. České dřevařské závody podaly nejvýhodnější cenovou nabídku u 35 ze 108 jednotek, přičemž u jedné jednotky údajně uspěla i firma Lesy Pelhřimov, kterou České dřevařské závody ovládají.

Západočeská lesnická firma LST Trhanov skončila v tendrech na druhém místě. K jejímu vlastnictví se v polovině října přihlásil někdejší šéf průmyslové skupiny Chemapol Václav Junek a podle informací týdeníku Ekonom se v ní angažuje i vlivný český zbrojař Richard Háva. LST vyhrála dílčí tendry ve 28 územních jednotkách.

Podle zdrojů týdeníku skončila třetí v pořadí firma Less & Forest s 16 jednotkami, kterou ovládá podnikatel Jan Mičánek. Holding Less byl až doposud největší subdodavatelskou firmou LČR. Čtvrtá skončila Jihozápadní dřevařská s osmi jednotkami. Výměry jednotlivých jednotek se ale výrazně liší. Nejmenší mají jen 700 hektarů, největší 20 tisíc hektarů.

Jestliže nedojde k žádným změnám, zmíněné čtyři firmy ovládnou práce v lesích v příštím roce z plných čtyř pětin.

Tendr na jeden rok je pouze nouzovým řešením

Jednoroční tendr představuje nouzové řešení a má zabránit přerušení lesních prací po 1. lednu 2011. Původní obří desetiletý tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesníci a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině letošního května. I nynější jednoroční tendr vyvolal kritiku ze strany ekologů a menších dřevozpracujících firem.

Vítězné firmy budou v lesích provádět těžbu a pěstební práce. Pokácené a změřené kmeny firmy od podniku za vysoutěženou cenu koupí a dál je budou zpracovávat a prodávat. Minimálně pětinu objemu vytěžené dřevní hmoty budou muset nabídnout na tuzemský veřejný trh se dřevem.

Nyní se ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, jejichž platnost vyprší v závěru letošního roku. Těžařské firmy podle něj prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva prodávají Lesy ČR.