Zdražíme vám lékárničky, hrozí výrobci zdravotních potřeb

Praha – Obvazy, gumové rukavice nebo třeba náplasti budou zřejmě dražší. Výrobce zdravotnických potřeb totiž tlačí rostoucí ceny komodit na světových burzách a hrozí, že je budou muset promítnout i do cen svých výrobků. Hlouběji do svých marží už prý sáhnout nemůžou. Kdo si chce doplnit lékarničku, měl by si tedy pospíšit.

Například ceny kaučuku nutného pro výrobu rukavic za poslední rok na světových burzách vyskočily o padesát procent. Ceny bavlny se dokonce dostávají na historické maximum - víc než jeden dolar za libru bavlny. „Produkce obou komodit nestíhá pokrývat spotřebu. To znamená, že se snižují celosvětové zásoby. Podle našeho očekávání se dá očekávat další zdražování těchto komodit,“ uvedl analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Kdy a o kolik přesně zboží zdraží, výrobci nechtějí dopředu sdělovat. Bojí se nařčení z kartelu. Vylučují však, že by byli ještě schopni nárůst cen surovin pokrývat ze svých marží. „Dodavatelé a výrobci už do svých marží sáhli. Už po delší dobu. Tyto rezervy jsou asi vyčerpány,“ míní prezident České asociace dodavatelů zdravotnických prostředků Miroslav Palát. Ceny zdravotnických potřeb by podle něj mohly vyrůst až o deset procent.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)