Záruční program Covid plus pro velké exportéry potrvá do konce června

Vláda v pondělí prodloužila do 30. června příštího roku záruční program Covid plus určený pro velké exportně zaměřené firmy, které byly zasaženy pandemií. Dosud se s jeho fungováním počítalo do konce letošního roku. Zároveň kabinet upravil jeho současné podmínky, například o rok prodloužil dobu splatnosti nebo zvýšil krytí nesplacené jistiny až do 90 procent, proti dosavadním 80 procentům. Informoval o tom ministr průmyslu a obchodu a současně ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Program Covid plus je zaměřen na firmy s více než 250 zaměstnanci a minimálně pětinovým podílem vývozu na loňských tržbách, včetně výrobních dodávek pro jiného exportéra. Za záruky v něm ručí stát prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Záruka je platná maximálně tři roky pro úvěry na provozní kapitál a nejvýše pět let pro investiční úvěry. Ministerstvo průmyslu chce nově umožnit poskytování záruky i na úvěry s lhůtou splatnosti šest let.

Prostřednictvím komerčních bank mohou podniky žádat o půjčky od pěti milionů do dvou miliard korun. Maximální výše úvěru odpovídá 25 procentům ročního obratu společnosti. EGAP garantuje 80 procent jistiny. V případě interního ratingu „B-“ je to 70 procent. Ministerstvo v obou případech navrhuje zvýšení o deset procent.

Kdo nemá nárok na podporu

Při posuzování způsobilosti žadatele o přiznání podpory nebude podle navrhovaných změn nutné, aby u něj byl nedostatek likvidity „náhlý“. Závazky nejvýše deset procent bude moci mít po splatnosti až 30 dnů, nyní je stanovena lhůta 21 dnů.

Na úvěr z programu COVID plus nemají nárok firmy, které měly existenční problémy před vyhlášením prvního nouzového stavu 12. března.

Podle posledních zveřejněných dat České národní banky bylo u programu k 15. říjnu schváleno 48 žádostí za zhruba 7,1 miliardy korun. Podniky ke stejnému datu získaly 5,4 miliardy korun. Banky zatím u programu přijaly 84 žádostí za 13,4 miliardy korun.

Delší trvání programu umožňuje prodloužení takzvaného dočasného rámce stanového Evropskou komisí. Jedná se o uvolnění pravidel státní pomoci. Členským státům umožnil okamžitě podpořit ekonomiku. Komise ho s ohledem na vývoj pandemie v říjnu prodloužila do konce června. Díky této změně česká vláda už posunula fungování programu Covid III pro živnostníky a firmy s až 500 zaměstnanci. Za půjčky zde ručí Českomoravská záruční a rozvojová banka.