Zájem o dluhopisy pro občany v osmé emisi stoupl, začíná nová

Lidé si v osmé emisi objednali státní dluhopisy určené pouze pro fyzické osoby za 4,2 miliardy korun. Celkově počet objednávek dosáhl 5558 kusů. Jde tak o druhý nejvyšší počet objednaných dluhopisů v rámci jednoho upisovacího období, informovalo ministerstvo financí. V předchozí sedmé emisi si jich lidé nakoupili za zhruba 2,3 miliardy korun. Ministerstvo zároveň v pondělí zahájilo devátou emisi dluhopisů, objednat je lze do úterý 22. prosince.

Ministerstvo financí nabízí v nové emisi dva typy dluhopisů, a to reinvestiční a protiinflační. Dluhopisy s fixním výnosem přestalo nabízet již se zahájením osmé emise v polovině června.

Reinvestiční spořicí dluhopis bude mít stejně jako předchozí emise rostoucí roční výnosy. Průměrnou roční úrokovou sazbu ministerstvo financí stanovilo u nové emise na jedno procento, tedy stejně jako u předchozí. V první emisi byl průměrný výnos u reinvestičního dluhopisu stanoven na 2,07 procenta před zdaněním, ve druhé na 1,99 procenta, ve třetí emisi 1,91 procenta, ve čtvrté 1,62 procenta před zdaněním, v páté 1,42 procenta, v šesté 1,62 procenta, v sedmé 1,5 procenta a v osmé jedno procento před zdaněním.

U tak zvaného protiinflačního dluhopisu je nadále jeho výnos stanoven podle vývoje spotřebitelských cen a navýšen o marži 0,5 procenta ročně. Minimální úrokovou sazbu tak MF garantuje na 0,5 procenta ročně, tedy stejně jako u předchozí emise.

„Pro české investory jsou Dluhopisy České republiky velmi atraktivní možností. V době stále klesajících výnosů na depozitech v bance je stále obtížnější bojovat s inflací, která se již nějaký čas drží nad třemi procenty. Protiinflační dluhopis splňuje jak požadovanou bezpečnost investice, tak zaručuje, že se investorovi podaří ochránit reálnou hodnotu svého majetku,“ uvedl regionální ředitel 4fin Vratislav Jůza.

Alternativou k dluhopisům mohou být podle něj nemovitosti, které se ovšem mohou vzhledem k výraznějšímu poklesu nájemného v atraktivních lokalitách nyní jevit jako drahé.

Všechny nabízené dluhopisy, tedy reinvestiční a protiinflační, je možné pořídit prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu nebo také na vybraných pobočkách České spořitelny a ČSOB.

Lidé už nakoupili spořicí dluhopisy za zhruba 20,6 miliardy korun

Uživatelé mají také možnost přes elektronický přístup ke správě majetkového účtu například podat žádost o provedení reklamace nebo generovat a tisknout dárkové certifikáty či pamětní listy emise. Dále mohou také elektronicky vyplnit čestné prohlášení, a formulář tak nemusí zasílat poštou na ministerstvo financí.

V jednotlivých upisovacích obdobích, která na sebe navazují, si mohou zájemci pořídit dluhopisy v minimální hodnotě tisíc korun. Maximální objem je stanoven na pět milionů korun pro jednotlivý typ Dluhopisu Republiky. Objem emisí není předem stanoven, určeno je pouze období, kdy si je možné dluhopisy objednat.

Během osmi předchozích upisovacích období lidé nakoupili spořicí dluhopisy za zhruba 20,6 miliardy korun. Největší zájem byl zatím o tak zvaný protiinflační dluhopis, který nabídlo MF od třetí emise.