VV žádají dorovnání vyšší DPH rodinám s dětmi a důchodcům

Praha - Věci veřejné požadují plné dorovnání dopadů zvýšení daně z přidané hodnoty u řady položek z deseti na 20 procent u rodin s dětmi a důchodců. Současně budou ve zdravotní reformě chtít zohlednit zdražení léků kvůli růstu DPH tak, aby to bylo sociálně citlivé. Věci veřejné budou v koalici dále vyjednávat o tom, aby byla důchodová reforma přijata jako ústavní zákon.

V případě, že by byl dopad DPH vyšší, než se předpokládá, VV budou trvat na dodatečné valorizaci, aby byla pro rodiny s dětmi a důchodce stoprocentní, zdůraznil po zasedání poslaneckého klubu zástupce strany a ministr dopravy Vít Bárta. Podle něj ale není nejmenší důvod nevěřit výpočtům ministerstva práce a sociálních věcí a Jana Švejnara. Poslanci VV jsou podle Bárty nadále skeptičtí ke komerčnímu připojištění, které bude dobrovolné podle dohod koalice.

Věci veřejné rovněž vyjednaly, aby odvod do komerčního pilíře, tzn. „tříprocentní opt-out“, nebyl povinný. „Je to základ pro naši důchodovou reformu,“ uvedl poslanec Michal Babák.

Vít Bárta:

„Usnesením poslaneckého klubu Věci veřejné jednoznačně sdělují, že akceptují zvýšení DPH pouze pod podmínkou plné valorizace dopadů DPH na rodiny s dětmi a na důchodce.“

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka však bude dopad vyšší DPH ošetřen jiným způsobem. Vláda počítá jak s valorizací důchodů, tak s daňovým odpočtem rodičů na dítě.

Koaliční strana pokládá za velmi zásadní věc zdražení léků s ohledem na zvýšení DPH. Stranický vyjednávací tým zdravotní reformy má zajistit, aby dopad byl sociálně citlivý, vysvětlil Bárta: „VV se domnívají, že v rámci zdravotní reformy je dostatek peněz uvnitř zdravotnictví na to, aby dopady zvýšení DPH v oblasti léků byly zdravotní reformou ošetřeny.“

VV: Důchodová reforma by měla být zakotvena v ústavě

VV hodlají dál vyjednávat o myšlence, aby důchodová reforma byla ústavním zákonem, zdůraznila předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí. Změna penzí by tak musela být dohodnuta i s opozicí, protože koalice nemá v Parlamentu zajištěnu ústavní většinu.

Podle dohody koalice si budou lidé mladší 35 let moci od roku 2013 dobrovolně převést tři procentní body ze sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností, ale jen pokud přidají i ze svého. Výpadek příjmů na sociální pojištění mají pokrýt výnosy ze sjednocené sazby DPH. Výjimkou prosazenou VV by byly vyjmenované základní potraviny - mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa, potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu.