Volkswagen dal zelenou vyšším odborářským platům

Berlín - Evropský automobilový obr Volkswagen od května zvýší v průměru o 3,2 procenta platy zaměstnancům, kteří jsou členy odborů. Automobilka se na tom dohodla se zástupci hlavní odborové organizace IG Metall. Nové mzdové podmínky ovlivní plat zhruba 100 tisíc zaměstnanců, kteří pracují v šesti továrnách automobilky v západní části Německa. Vyšší platy mají zabránit stávkám, a tak se Volkswagen může soustředit na zvýšení výroby.

Na nových podmínkách se Volkswagen dohodl s odboráři jen po třech kolech jednání, přitom obvykle mzdová jednání trvají déle. Ekonomové sledují vývoj platů velmi pozorně - aby získali lepší představu o předpokládaném vývoji spotřebitelských výdajů a zčásti i kvůli druhotným tlakům na růst inflace, která je nyní obecně na vzestupu. Dohoda mezi Volkswagenem a odboráři slouží i jako vodítko pro další mzdová vyjednávání ve strojírenském odvětví.

Vedle zvýšení platu dostanou pracovníci Volkswagenu rovněž jednorázovou odměnu, která bude činit jedno procento z ročního základního platu. Nové podmínky začínají platit zpětně od začátku února a zůstanou v platnosti po dobu 16 měsíců, tedy do 31. května 2012.

Podle původních požadavků chtěli odboráři zvýšit platy o šest procent, na to ale podnik nepřistoupil. V pátek odbory odmítly nabídku, která by pro zaměstnance Volkswagenu znamenala zvýšení platu o 2,9 procenta, ale na příští dva roky, a k tomu jednorázovou odměnu ve výši 300 eur (zhruba 7 200 Kč) splatnou do konce června.