V rukách ho třímali králové, teď jde diamant do dražby

Paříž - V Paříži je k vidění unikátní diamant, který hledá nového majitele. Kámen Beau Sancy přes 400 let zdobil nejen sbírky, ale také koruny nejmocnějších. Naposledy skončil v rukou potomků německého císařského rodu Hohenzollernů, kteří se ho teď rozhodli prodat.

Jeden z nejstarších drahých kamenů světa bude 14. května vrcholem dražební sezony s odhadovanou cenou až tři miliony eur. Ti méně majetní si můžou diamant prohlédnout v Paříži. „Podle mě je ten kámen absolutně úchvatný. Stále se zachvěju, když si uvědomím, že ho v ruce měl Jindřich IV. Francouzský nebo britská královna Marie. Je to mimořádně silný kámen, jako by lidi přitahoval. Některé diamanty takový vliv mají a tenhle je toho důkazem,“ míní předseda Sotheby's Jewellery Department David Bennett.

Historické putování 35karátového diamantu hruškovitého tvaru začalo v indických dolech na konci 15. století. Jméno dostal až o sto let později. Poté vystřídal čtyři evropské královské dvory, až skončil u potomků posledního německého císaře.

V Paříži se bude dražit unikátní diamant (zdroj: ČT24)