V českých firmách budou sběrné nádoby na CD a DVD

Praha – Polykarbonát, tenká vrstva titanu nebo slitiny platiny a zlata – to jsou CD a DVD nosiče. Pro nás často běžný odpad, pro životní prostředí zatěžující prvek. Po běžném uložení na skládku se z nich totiž mohou do okolí uvolňovat těžké kovy. Od října je budou moci lidé vhazovat do nádob na elektroodpad s logem „Zelená firma“. Novinkou je také zahájení sběru zářivek a tonerů.

Projekt Zelená firma si vytyčil cíl ekologické likvidace starých CD a DVD nosičů. Od října tak v mnoha českých firmách přibude až na 1 300 speciálních sběrných nádob na elektroodpad. Ty budou sloužit primárně pro zaměstnance, kteří do nich mohou odevzdávat drobný elektroodpad, baterie i stará CD a DVD z domova.

Doba rozložení kompaktního disku na skládce se totiž odhaduje na jeden milion let. V tuzemsku vzniká ročně několik desítek milionů kusů nepotřebných nosičů a jejich celková hmotnost dosahuje asi 300 tun.

Projekt Zelená firma byl spuštěn v roce 2008 a přibývá do něj zhruba jedna firma denně. V současnosti jich je v Česku přes 1 100.

Ekologická likvidace starých CD a DVD (zdroj: ČT24)