Unikátní lákadlo moskevského muzea - sovětské herní automaty

Moskva - V Moskvě otevřelo další retro muzeum, které vzpomíná na sovětskou éru, konkrétně na její herní automaty. Muzeum už objevili i zahraniční turisté, jejich přístup je ale jiný. Hry vnímají hlavně jako atrakci, domácí Rusové zase spíš jako vzpomínku na dětství. Sám komunismus přitom ve videohrách znovu ožívá. Třeba nastolení režimu na Kubě teď ztvárnili tamní vývojáři. Do prodeje půjde hra ještě letos.

Se sbíráním starých automatů začali tři moskevští kamarádi zhruba před pěti lety. Když jim posléze jejich itinerář začal přerůstat přes hlavu, rozhodli se najmout si velkou halu a nechat na svých sbírkách zahrát i další lidi.

Kritická slova o propagaci sovětské ideologie přitom striktně odmítají. „Od politiky se distancujeme, ve vzpomínkách na sovětský svaz si nelibujeme - žádné vlajky, nápisy nebo pionýry tady nenajdete. My jsme jenom chtěli ukázat hry z našeho dětství,“ řekl spoluzakladatel muzea Maxim Pinigin.

Hodně zdejších exponátů vznikalo ve státních zbrojovkách. To se odráží i v tématech her s názvy jako Námořní bitva, Tankodrom nebo Zimní lov. Celkem je tu přes 40 exponátů starších 25 let. „Některé jsou jednoduché, ale jiné dost těžké a všechny vypadají pěkně staře,“ podotkl jeden z návštěvníků.

S Castrem na cestě k vítězství

Ne všechny hry o komunismu ale mají datum vzniku před rokem 1989. Téma je pro herní vývojáře atraktivní i v současné době. Například skupina kubánských programátorů se rozhodla vrátit k slavnému tažení Fidela Castra a vytvořili vojenskou hru, ve které si historii můžete zopakovat v uniformě revolučního gardisty.

„Mezi mladými lidmi je teď tahle doba hodně populární. Tak jsme chtěli přispět svým dílem a ukázat jim tu dobu konce 50. let v zábavné formě,“ konstatovala vedoucí vývojářka Haylin Corujová.

Vývojáři šili hru domácím na míru - na výkon počítačů nemá mít vysoké nároky. I tak bude mít ještě jednodušší mód pro starší stroje. Kubánská herní scéna se totiž rodí zatím pomalu. Na zhruba 11 milionů lidí v zemi připadá 780 tisíc počítačů. Většina Kubánců se k nim dostane hlavně ve škole, v práci a nebo v internetové kavárně.

V Moskvě jsou k vidění staré sovětské herní automaty (zdroj: ČT24)